Rusi pritišću Muna - gde su rezultati istrage o sukobima u K. Mitrovici?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi pritišću Muna - gde su rezultati istrage o sukobima u K. Mitrovici?

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun prekoračio je ovlašćenja kada je pristupio rekonfiguraciji misije UN na Kosovu bez mandata Saveta bezbednosti, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin na zasedanju Saveta bezbednosti. Čurkin je zatražio u Savetu bezbednosti da što pre budu objavljeni rezultati nezavisne istrage događaja u Kosovskoj Mitrovici u martu ove godine, kada je došlo do sukoba između Srba i međunarodnih snaga.

"Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je zabrinuta zbog pokušaja da se sruše formati međunarodnog prisustva koje je utvrdio SB UN na Kosovu pod izgovorom da oni ne odgovaraju promenjenoj realnosti. Mi u tome vidimo pokušaje da se legalizuje struktura koja bi se pozabavila realizacijom Ahtisarijevog plana koji nije odobrio SB UN", istakao je ruski stalni predstavnik.

Prema njegovim rečima, takav scenario suštini doprinosi jednostranoj suverenizaciji nezakonito proglašene tvorevine.

On je potvrdio stav Rusije o tome da se problem Kosova mora rešavati u okvirima SB UN i na osnovu kompromisa Beograda i Prištine, prenosi Ria Novosti.

Rusija traži i rezultate istrage o događajima u K. Mitrovici

"I dalje insistiramo na tome da članice SB UN budu u najskorije vreme upoznate sa njenim rezultatima", rekao je Čurkin, podsetivši da je generalni sekretar UN Ban Ki-mun pred Savetom pružao uveravanja da će se to desiti.

"Valjda ne pokušava neko da zametne tragove", rekao je šef ruske misije, čudeći se što se rezultati istrage, predati Banu, do sada drže u tajnosti, prenela je agencija RIA Novosti iz sedišta UN.

Pripadnici specijalnih snaga civilne misije UN i vojnici Kfora zauzeli su sredinom marta zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici, gde su protestovali nekadašnji radnici suda.

U toj operaciji je povređeno više od 60 policajaca i vojnika, a jedan ukrajinski vojnik je poginuo.

Ban je 17. jula izjavio da je imenovao poseban istražni tim kako bi se rasvetlile okolnosti u kojima je došlo do talasa nasilja, u kojem je ubijen ukrajinski policajac, dok su povređena 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i nekoliko srpskih demonstranata.

"Nezavisnu istragu u okolnostima koje su okruživale operaciju uspostavljanje kontrole nad zgradom suda u Mitrovici na moj zahtev sproveo je Frensis Sekandi. Rezultati te istrage su mi predati i ja ih razmatram," naveo je generalni sekretar UN.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.