Ruše Republiku Srpsku da preseku uticaj Rusa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2019, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruše Republiku Srpsku da preseku uticaj Rusa?

Inicijativa Bakira Izetbegovića i bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH za promenu imena Republike Srpske "posredna je poruka nekih zapadnih centara moći rukovodstvu Srpske da 'olabavi' svoje veze sa Srbijom i Rusijom, prihvati ulazak BiH u NATO i prizna Kosovo", ocenjuju "Večernje novosti".

List navodi da bi "eventualna promena naziva značila mnogo više od pukog preimenovanja jednog od dva konstitutivna entiteta", već bi "izazvalo domino efekat promena Ustava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << BiH, praktično urušilo Dejtonski sporazum i poništilo sve što su Srbi njime dobili".

"Drugim rečima, promena naziva značila bi kraj RS", ističu "Novosti".

List podseća da se ovo dešava samo nekoliko dana posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu i njegovog susreta s Miloradom Dodikom, bivšim predsednikom RS i aktuelnim predsedavajućim Predsedništva BiH.

"Novosti" prenose i zaključke sa sastanka Dodika i lidera svih srpskih stranaka u parlamentima RS i BiH, u kojima se ističe da je ova apelacija SDA Ustavnom sudu BiH "antisrpsko, antiustavno i antidejtonsko delovanje".

"Nikakvo davanje rokova Srpskoj ne dolazi u obzir. Nikakvo uslovljavanje nije moguće. To odbacujemo. Svi ćemo zajedno raditi da zaštitimo na najbolji način RS, njeno ime i status", istakao je Dodik posle sastanka.

"Novosti" podsećaju da je Bakir Izetbegović, nekadašnji lider SDA i bivši član Predsedništva BiH, juče ponovio da ne odustaje od zahteva da se u ime entiteta RS unesu i Bošnjaci i Hrvati, i dao rok od šest meseci da se to učini ili će podneti inicijativu Ustavnom sudu BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.