Rupel: EU neće zahtevati Mladića

Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: EU neće zahtevati Mladića

Dimitrij Rupel

Ljubljana, Brisel -- Dimitrij Rupel tvrdi da EU neće tražiti hapšenje Mladića da bi nastavila pregovore sa Srbijom, ali stav EU nije jedinstven.

U intervjuu za magazin Juropijan vojs, posvećen Evropskoj uniji, ministar inostranih poslova Slovenije rekao je da za obnavljanje pregovora sa Srbijom EU neće zahtevati, kako je rekao, "zavezanog Ratka Mladića". U Beograd stiže i više evropskih zvaničnika na razgovore sa domaćim političarima, a tužiteljka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Karla del Ponte kaže da će pokušati da ih ubedi da ne nastavljaju pregovore sa Srbijom.

Rupel je posle zasedanja ministara inostranih poslova Evropske unije ocenio da će, po formiranju nove vlade Srbije, Evropska unija verovatno nastaviti pregovore sa Srbijom o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.

Ministri inostranih poslova pozvali su prošlog ponedeljka Srbiju da brzo formira vladu, koja bi bila predana evropskom putu i spremna na suočavanje sa izazovima u duhu konstruktivne saradnje s međunarodnom zajednicom.

Članice Evropske unije, međutim, nisu jedinstvene oko toga šta znači "konstruktivna saradnja", navode diplomatski izvori u Briselu. Neke od njih, na čelu sa Slovenijom, Italijom i Grčkom, zalažu se za popustljiviji odnos prema Srbiji i povlačenje hapšenja Mladića kao uslova za nastavak pregovora, prenosi slovenačka agencija STA.

"Neke teške uslove trebalo bi odložiti za kraj pregovora, umesto da se zahtevaju sad, kada su pregovori tek počeli", rekao je Rupel i dodao da puna saradnja s Hagom ne podrazumeva Mladića u okovima.

U Beograd bi 7. februara trebalo da dođu šef diplomatije Nemačke, predsedavajuće Evropskoj uniji, Frank-Valter Štajnmajer, evropski komesar za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana.

Pregovori Srbije o približavanju Evropskoj uniji prekinuti su u maju 2006. zbog izostanka "pune saradnje" s Haškim tribunalom.

Kosovo umesto Mladića?

Savet ministara Evropske unije odobriće nastavak pregovora o pridruženju bez ikakvih uslovljavanja punom saradnjom s Haškim tribunalom i hapšenjem Mladića, piše i Blic, pozivajući se na izvore iz Evropske unije.

Procena većine ministara Evropske unije jeste da politička situacija u Srbiji nije stabilna i da bi, uz problem Kosova, insistiranje na Mladiću bio prevelik teret za novu vladu. Ako se to obistini, tvrde izvori bliski Tribunalu, to će značiti da se najtraženiji haški optuženik možda nikada i neće naći u Hagu.

"Politički, Srbija je danas problematična, a tu je i sasvim izvestan skori odlazak Kosova. Previše za demokratske snage. Zato im je potreban ustupak. To jeste svojevrsna trgovina, Kosovo umesto Mladića", tvrdi izvor lista.

Miščevićeva: Traju tehnički pregovori sa EU

Tanja Miščević (FoNet)

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević nada se da će nova vlada biti uskoro formirana i da neće biti problema da se u drugoj polovini marta potpišu tehnički sporazumi o viznim olakšicama sa Evropskom unijom.

Upitana kako vreme do formiranja nove vlade utiče na tehničke pregovore sa Evropskom unijom, Miščevićeva je agenciji Beta rekla da Kancelarija vodi tehničke pregovore o viznim olakšicama i da to nije nikakav problem jer ima ovlašćenje Vlade da te pregovore vodi i završi kako bi na kraju bila parafirana oba teksta sporazuma.

"Na samom kraju, sporazum mora biti potpisan od strane ovlašćenog predstavnika Vlade. U tom momentu, u drugoj polovini marta meseca, očekujem da će i vlada biti formirana i da taj problem nećemo imati", rekla je Miščevićeva.

Prema njenim rečima, Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji nema naznaka iz Evropske komisije o eventualnom nastavku pregovora sa Evropskom unijom i bez haškog optuženika Ratka Mladića u Hagu.

"Kao i mi (Kancelarija), i Evropska komisija je tehničko telo koje čeka političku odluku. Tu političku odluku ćemo verovatno mnogo više i mnogo bolje moći da znamo kada 7. februara 'evropska trojka' poseti Beograd, kada će mnogo jasnije biti šta će se dalje dešavati", rekla je Miščevićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.