Izvor: B92, 14.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: EU je glavni akter o Kosovu

Ljubljana -- Ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel kaže da Evropska unija ne želi da uvredi ni Srbiju ni Rusiju.

U intervjuu za Viner cajtung, Rupel kaže da Evropska unija mora, po pitanju Kosova, pre svega, da ostane ili postane jedinstvena i da je EU glavni akter po pitanju Kosova, Srbije i Zapadnog Balkana, koji su u njenoj nadležnosti.

"Naravno da i srpska i kosovska strana imaju različita očekivanja. Imam osećaj da će tu biti malo suštinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promena. Stvarno pitanje je kako će EU odigrati svoju ulogu", rekao je Rupel i dodao da je EU po tom pitanju jedinstvena ili skoro jedinstvena.

"Obećano im je bilo da će jednom postati deo EU. Isto kao naši američki, tako i naši ruski prijatelji imaju, naravno, interese. Ali, to se nikoga tako neposredno ne tiče kao EU. Zato moramo više da vodimo računa o svojim nego o tuđim željama. Da bi nas, pri tom, ozbiljno shvatali, moramo da budemo jedinstveni", rekao je Rupel i dodao da o kosovskom pitanju sada pregovara "trojka", ali da će, na kraju, to pitanje biti pitanje odnosa zapadnih sila i Rusije.

"To će biti hodanje po žici. Naravno da Rusija mora da bude prisutna. Moskva mora da shvati da je EU preuzela inicijativu u kosovskom procesu. Na kraju krajeva, već je pripremljena obimna civilna misija koja će zameniti misiju Ujedinjenih nacija", rekao je Rupel i dodao da EU ne želi da uvredi ni Srbe, ni Ruse i da je Rusija važna susetka EU, dobavljačica energije i strateška partnerka. "Zbog toga članice ne žele da počnu 'rat' s Rusijom", kaže Rupel.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće potpisati Sporazum o pridruženju sa Srbijom pre no što bude izručen haški optuženik Ratko Mladić i rešeno pitanje Kosova, Rupel kaže da ne vidi suprotnosti u tim planovima.

"Vlada je sposobna da uhvati Mladića. Tu postoje tehnički problemi koje je moguće rešiti još ove godine. I kosovsko pitanje ćemo, nadam se, razjasniti odmah na početku našeg predsedavanja EU, računam u prvim mesecima iduće godine", rekao je Rupel.

Govoreći o planovima Slovenije za predsedavanje EU, Rupel kaže da će pregovori Hrvatske napredovati dosta daleko, bez problema, i da je jedan od ciljeva početak pregovora s Makedonijom, ali i dosezanje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom.

Iz dosadašnjeg toka stvari očigledno je da će se Slovenija, kao glavnim zadacima svog predsedavanja EU, baviti potpisivanjem pomenutog sporazuma sa Srbijom i pitanjem Kosova. Slovenija preuzima polugodišnje predsedavanje EU 1. januara 2008, za šta se uveliko priprema, dok Srbija u Sloveniji još nema ambasadora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.