Izvor: B92, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija: Deklaracija o Kosovu

Bukurešt -- Rumunski parlament usvojio je danas "političku deklaraciju o budućem statusu Kosova" u kojoj se traži nastavak pregovora.

Deklaracijom se traži organizovanje samita EU na temu statusa Kosova, kao i integrisanje zapadnog Balkana u EU i NATO. Rumunski ministar spoljnih poslova Adrijan Čiorojanu u raspravi je rekao da "na osnovu postojećih podataka do ovog momenta, Rumunija neće priznati eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti ili nadgledane nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrajine Kosovo".

Čiorojanu je tražio od parlamentaraca da kroz deklaraciju izraze želju Rumunije da međunarodno pravo bude poštovano.

Politička deklaracija o "budućem statusu pokrajine Kosovo" zalaže se za "nastavak svih napora u pronalaženju pregovornog rešenja, uz rezoluciju Saveta bezbednosti UN".

Predlaže se, takođe, da se organizuje samit Evropske unije posvećen harmonizaciji stavova o Kosovu, kao i evropskoj i evroatlantskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana.

Rumunski parlament predlaže da se na tom samitu razmotri i problem bezbednosnog regionalnog sistema u perspektivi samita NATO, koji će se održati u aprilu 2008. godine u Bukureštu.

Parlament preporučuje rumunskm vlastima da usvoje koherentnu i jedinstvenu poziciju u vezi sa eventualnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Ta pozicija trebalo bi da odražava interese stabilnosti u regionu i nacionalni interes Rumunije, da ima u vidu stvoreni presedan na regionalnom i međunarodnom planu, kao i odgovornosti koje ova zemlja ima kao članica EU i NATO.

Čiorojanu je naglasio da Rumunija ima jedinstven stav sa ostalim zemljma Evropske unije u vezi sa misijom EU, ali je dodao da ta misija treba da ima "jednu vrlo čvrstu pravnu osnovu".

Za "političku deklaraciju" o Kosovu glasalo je 239 poslanika, a sedmoro se uzdržalo.

Rumunski predsednik Trajan Basesku je rekao pre dva dana da prihvatanje nezavisnoti Kosova "znači nepoštovanje međunarodnog prava, ako za to ne postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN".

Basesku je naglasio da Rumunija "čvrsto poštujući međunarodno pravo, neće priznati nezavisnost Kosova bez rezolucije SB UN".

On je još rekao da po pitanju Kosova ima i lični stav, a to je da ne želi da bude "saučesnik u jednoj odluci koju smatra nekorektnom" i koja može imati teške posledice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.