Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumija - provokacija, okupacija...

Podgorica -- U Crnoj Gori raste napetost oko rešavanja pitanja postavljanja metalne crkve na planini Rumiji.

Crnogorsko ministarstvo uređenja prostora najavilo je da će građevinska inspekcija ukloniti crkvu sa vrha Rumije kada se ispune svi uslovi i obave neophodne pripreme. Naime, crkvu je postavila mitropolija crnogorsko-primorska uz pomoć Vojske SCG, ali bez dozvola crnogorskih nadležnih organa. Crnogorski zvaničnici su rekli da i crkva mora poštovati zakone, a da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovom slučaju radi o provokaciji.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je rekao da treba preispitati i postupak Vojske Srbije i Crne Gore, koja je bez dogovora sa Vrhovnim savetom odbrane dala helikopter pomoću koga je Srpska pravoslavna crkva postavila objekat.

Inače, nedavno je crnogorska inspekcija za građevinarstvo zapečatila i gradilište nove džamije u Baru. Kao razlog navedeno je da Odbor islamske verske zajednice u Baru, koji je investitor, nema građevinsku dozvolu.

Amfilohije: Turska okupaciona sila

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će u nedelju osveštati crkvu na Rumiji. Amfilohije je rekao da se "nada da oni koji su zbunjeni podizanjem crkve na Rumiji i koji prete da će je srušiti, neće dozvoliti sebi da se svrstaju uz tursku okupacionu silu".

Sa druge strane, predstavnica ministarstva Nada Ulićević kazala je podgoričkim "Vijestima" da je građevinska inspekcija bila na Rumiji i utvrdila da Mitropolija crnogorsko-primorska nije postupila po rešenju ministarstva o uklanjanju crkve sa vrha planine, ali nije mogla da precizira kada će crkva biti uklonjena.

Patrijarh SPC Pavle juče je pozvao predsednika državne zajednice Svetozara da ne dozvoli rušenje crkve na Rumiji.

Skupštinska 'bitka'

Inače, ovaj događaj, juče je dominirao u Skupštini Crne Gore, čiji su se poslanici celog dana sukobljavali oko Velike Srbije, Velike Albanije i građanske Crne Gore.

Dragan Šoć, Narodna stranka: "Ja ću branit svaku pravoslavnu crkvu, od bilo koga da bude napadnuta. Apsolutno ću je branit bez ikakvih rezervi i to obavještavam svakoga ko ima naum da to uradi".

Božidar Vuksanović, Demokratska partija socijalista: "To nije dobro za Crnu Goru i Crna Gora treba da bude u različitostima, da u njima nađe svoj prosperitet i svoju budućnost kao građanska država, a nikako da to bude sredstvo razdora i sredstvo obračuna".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.