Izvor: B92, 05.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rugova boluje od raka pluća

Priština -- Predsednik Kosova Ibrahim Rugova obelodanio je da ima rak pluća.

I pored toga, Rugova je najavio da se neće povući sa mesta predsednika, u vreme ključnih razgovora za budućnost Pokrajine. Dok opozicione stranke na Kosovu smatraju da Rugovina bolest neće uticati na poziciju kosovskih Albanaca u pregovorima o statusu, međunarodni predstavnici tvrde drugačije.

Posle višenedeljnih magađanja o tome koliko je predsednik Kosova bolestan, danas je Rugova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razrešio tu situaciju, u televizijskom obraćanju građanima Kosova. "U subotu sam se vratio iz Nemačke, gde sam bio u vojnoj bolnici radi analiza i lečenja. Oni su našli da bolujem od kancera pluća i odredili mi intenzivnu terapiju. Lekari su kontatovali i da se moje zdravstveno stanje poboljšava i optimisti su po pitanju mog izlečenja", rekao je Rugova.

Šezdesetjednogodišnji Rugova je rekao i da neće podneti ostavku, već nastaviti da radi na nezavisnosti Kosova, što je njegov dugogodišnji cilj. "Dragi građani moje zemlje, ubeđen sam da ću uz pomoć boga prebroditi i ovu bitku i da ćemo nastaviti zajedno da još snažnije radimo na priznanju nezavisnosti Kosova, koje će dati naši američki i evropski prijatelji", rekao je Rugova.

Ne samo medicinsko pitanje

Bolest predsednika Kosova, međutim, nameće pitanje koliko ta činjenica može da utiče na poziciju kosovskih Albanaca u pregovorima o statusu Kosova. Najveća opoziciona stranka, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, tvrdi da cilj Albanaca, nezavisnost Kosova, ne može biti ugrožen, međunarodni predstavnici tvrde suprotno.

Portparol DPK-a Vljora Ćitaku kaže da pitanje političkog statusa Kosova, a posebno procesa u koji generalno gledano ulazi Kosovo ne treba vezivati samo za jednu osobu, pa makar to bio i predsednik Kosova. "Građani Kosova su svoju volju tokom poslednjih decenija izrazili u različitim oblicima i na različite načine, a vrhunac je bio oslobodilački rat. Pitanje nezavisnosti Kosova nije ni monopol ni izum nekog političkog lidera", kaže ona.

Aleks Andersen iz Međunarodne krizne grupe za Kosovo kaže da su prethodnih nekoliko nedelja nastojanja da se dođe do konsenzusa u pripremi platforme kosovskih Albanaca za razgovore o konačnom statusu bila blokirana zbog Rugovinog odsustva. "Kosovski Albanci su već dosta u zaostatku u formulaciji svoje pozicije", kaže on.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen kaže da žali zbog pogoršanog zdravstvenog stanja predsednika Kosova i u saopštenju navodi da veruje da će Rugova nastaviti da ispoljava volju koja mu je pomogla da se suoči s mnogim teškim situacijama u prošlosti.

Prištinski analitičar Baton Hadžiju ocenio je da zdravstveno stanje predsednika Kosova neće uticati na aktuelne i buduće političke procese na Kosovu. "Problem statusa Kosova nije problem Kosovara, a nije ni problem Srbije, to je problem međunarodne zajednice. Ona će staviti na sto nacrt o kom se neće pregovarati, a jedino što će biti predmet pregovora biće možda status Srba na budućem Kosovu", rekao je Hadžiju.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenjuje da bi Rugovina bolest mogla da utiče na stabilnost ionako nestabilne Vlade Kosova. On je pomenuo mogućnosti rekompozicije Vlade, formiranje koncetracione vlade, pa čak i pad Vlade, što bi vodilo novim izborima.

Predstavnica Srpskog nacionalnog veća iz Gračanice Rada Trajković podsetila je da je Rugova više od 15 godina radio na projektu nezavisnog Kosova i da on za Albance predstavlja simbol njihove borbe. "Ne sumnjam da Rugova uživa poverenje albanskog naroda na Kosovu i da će njegova bolest uticati na proces stabilizacije političke scene na Kosovu i Metohiji. "Njegova bolest će se odraziti i na proces rešavanja budućeg statusa Kosova i na njegovu stranku", rekla je Rada Trajković.

Solana: Nužni jedinstvo i solidarnost s Rugovom

Predstavnik Evropske unije Havijer Solana danas je pozvao sve na Kosovu da iskažu solidarnost s predsednikom Ibrahimom Rugovom i deluju jedinstveno, imajući na umu opšti interes Kosova i celog njegovog naroda. Solana je naveo i da je doprinos Rugove od bitnog značaja u suštinskoj fazi kroz koju prolazi Kosovo. "Duboko me je rastužilo saznanje da je Rugova u lošem zdravstvenom stanju. Upućujem mu iskrene želje za oporavak i najtoplije izraze prijateljstva", naveo je Solana, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.