Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rugaju se narodu

Rugaju se narodu

Predloženi zakon o Skupštini biće najverovatnije izmenjen, tako da će poslanici moći u penziju sa 55 godina starosti i 25 godina radnog staža, najavio je juče za 'Blic' Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS i predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije, koji je i predložio taj zakon.Prvobitno je bilo predviđeno da bi poslanici u penziju mogli već sa 50 godina života i 20 godina radnog staža, ali će, kako je nagovestio Nikolić, amandmanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predloženi zakon biti promenjen. On je priznao da su parlamentarne stranke pod pritiskom javnosti ipak odlučile da pomere granice za po pet godina za odlazak narodnih predstavnika u penziju.

- Radikali će prihvatiti svaki predlog - dodao je Nikolić.

Na opasku da se donošenjem takvog zakona ugrožava ravnopravnost svih građana koje je garantovano Ustavom, Nikolić je naveo da su svi građani jednaki pred Ustavom u ostvarivanju svojih prava i obaveza, ali i dodao:

- Čim je Ustav odredio da nosioci vlasti imaju imunitet, to znači da je predvideo i izuzetke. Da svi građani imaju isti tretman, policija bi išla za svakim građaninom, a ne samo za predsednikom države ili vlade.

Upitan planira li on u penziju koristeći prava iz zakona o Skupštini, Nikolić je poručio:

- Neću da idem u penziju dok ne budem predsednik vlade Srbije.

Predlog zakona o Skupštini Srbije, kako prenosi agencija Beta, sadrži dug spisak povlastica za poslanike.

Prema predlogu koji je s potpisom 250 poslanika upućen Skupštini na usvajanje po hitnom postupku, penzija poslanika bila bi i do 60.000 dinara, a poslanicima bi bili plaćani dnevnice, prevoz, topli obrok, odvojen život, regres, otpremnina, dodatno obrazovanje i kirija do 40.000 dinara. Prema predlogu, prosečna plata poslanika koji ima 20 godina radnog staža bila bi skoro 120.000 dinara bruto, ukupna primanja, kada se uračuna i poslanički dodatak, 160.000 dinara bruto, dok bi za predsednika parlamenta ta suma bila gotovo 190.000 dinara.

Prosečna plata u Srbiji je 19.623 dinara, bruto.

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije zamolio je predsednika Srbije Borisa Tadića da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, zaustavi usvajanje zakona o Skupštini Srbije koji predviđa povoljnije uslove penzionisanja za poslanike. U saopštenju tog sindikata navodi se da utvrđivanje privlegovanog položaja poslanika nije u skladu sa Ustavom i zakonom i predstavlja 'ruganje narodu i pravnom sistemu'.

N. Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.