Rudnik kolevka rudarstva u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnik kolevka rudarstva u Srbiji

Istorija rudarstva na našim prostorima otpočela je na planini Rudnik na kojoj su pronađeni brojni artefakti iz praistorije ali i iz antike i srednjeg veka pa sve do današnjih dana kada se i dalje iskopava ruda bogata bakrom i srebrom. Na planini Rudnik nalazila se i prva srpska kovnica novčića na kojima se nalazilo ćirilično pismo.

Rudarenje na Rudniku datira još iz vremena praistorije i traje do dan danas. Arheolozi su pronašli na Rudniku ostatke grnčarije stare 6.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina. Ljudi su tada kopali mala okna tragajući za srebrnom ili bakarnom žilom.

"Vatra je ložena pored stene da se zagreje a onda je sa batovima obijan taj metal i u kožnim torbama je izvlačen na površinu a dalje je prerađivan. Još uvek se traga za mestom gde je ta ruda prerađivana i arheolozi se nadaju da će uskoro i to otkriti", rekao je Momčilo Paunović, upravnik "Doma kulture Vojislav Ilić"’ na Rudniku.

U antičkom periodu planina Rudnik pripadala je pokrajini Gornjoj Meziji u kojoj su Rimljani aktivno vadili rudu. Pronađena je i ploča koja je samo sto godina mlađa od poznatije Trajanove table na Đerdapu a podigao ju je Septije Sever koji je vladao ovim podnebljem krajem drugog veka.

"Ploča je nađena tačno na ruševini hrama ispred ulaza u rudarsko okno i bila je posvećena boginji majke zemlje. Rimski rudari koji su ulazili u okno prvo bi se ispred ploče pomolili pa tek onda ušli. Možda i na tlu jugoistočne Evrope, a ja mislim i šire ovako nešto nije pronađeno sa ovako očuvanim natpisom", dodao je on.

Aktivna arheološka istraživanja na Rudniku traju već deset godina. Ona pokazuju da je Rudnik bio važan rudarski i trgovački centar u srednjem veku. Planina Rudnik krije pravo bogatstvo ljudske istorije ne samo kroz vekove već i kroz milenijume što pokazuju i brojni artefakti nađeni u ostacima građevina i blizu nekadašnjih rudarskih okana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.