Izvor: B92, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari najavili protest pred Vladom

Jagodina -- Rudari devet rudnika sa jamskim kopom u Srbiji najavili proteste za 18. januara ispred Vlade Srbije u Beogradu.

Protestni skup će biti održan ukoliko se do tada ne usvoji njihov zahtev o poštovanju kolektivnog ugovora i povećanju cene radnog časa sa 82 na 91 dinar. Predsednik Sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" Raka Miletić izjavio da u poslednjih šest meseci nije ugovarana cena radnog časa, kako predviđa kolektivni ugovor, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa je za prošlu godinu povećanje iznosilo 2,5 odsto.

Pregovori su prekinuti sa Ministarstvom rudarstva koje nije htelo da prihvati zahteve rudara i zatražen je hitan prijem kod premijera Vojislava Koštunice.

"Odlučili smo da idemo do kraja i smatramo da je plata rudara od 23.000 dinara neprihvatljivo mala i tražimo samo povećanje za procenat rasta troškova života i inflaciju. Ovo je egzistencijalno pitanje i ako nas ozbiljno ne shvate imaće na protestu 1.000 rudara u Beogradu", rekao je Miletić.

Predsednik Sindikata "Resavice", preduzeća u čijem je sastavu svih devet rudnika sa jamskim kopom u Srbiji, kaže i da su za ovu godinu smanjene subvencije za rudnike za pet odsto i da zbog nedostatka para rudari nemaju ni osnovnih sredstava za zaštitu u jamama.

Miletić je rekao da se rudarima u poslednjih šest meseci ponovo ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje zbog čega jedan broj rudara ne može da ode u penziju, iako je ispunio sve zakonom propisane uslove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.