Izvor: Blic, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rovovski rat za EPS i NIS

Odluka o podeli mesta u javnim preduzećima između DSS, DS i G17 plus, na zahtev premijera Vojislava Koštunice, biće odložena za septembar, saznaje "Blic nedelje". Tako će bitka za plen u javnim preduzećima između DS, DSS i G17 plus potrajati duže od borbe za ministarske fotelje, što svedoči da je ovo najveći kamen spoticanja među koalicionim partnerima.

Glavna prepreka postizanju dogovora su NIS i EPS. Prema rečima našeg izvora bliskog pregovaračima, prvobitni dogovor, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postignut pre formiranja vlade bio je da zarad Ministarstva energetike koje je dobila DSS, kontrolu nad EPS i NIS dobije DS.

"Od toga se odustalo, jer se prethodnih dana došlo do dogovora o podeli najvećih javnih preduzeća na četiri grupe koje bi trebalo da se podele ravnopravno između DS i DSS", tvrdi naš izvor. U te četiri grupe preduzeća spadaju Telekom, druga grupa su Putevi i Železnica, treća je EPS, a četvrta NIS i Srbija gas.

"Ova preduzeća treba da se podele na dva dela, a za sada je jedino dogovoreno da DSS uzme Puteve i Železnicu, jer je to zahtev Velje Ilića. U slučaju da se DSS opredeli za Telekom, onda bi i NIS i EPS pripali demokratama, ali to za sada nije puno verovatno", tvrdi naš izvor. Tokom poslednjih dogovora, DSS je naznačio mogućnost da pristane da EPS pripadne DS-u, uz uslov da njima ostane privredno društvo "Kolubara", dok bi s druge strane DSS uzeo NIS, iz koga bi bio izuzet "Srbija gas", koji bi pripao DS-u.

U tom slučaju, direktori javnih preduzeća i predsednici UO ne bi bili iz iste stranke, tj. ako bi direktor EPS bio iz redova DS, predsednika UO dao bi DSS, dok bi u NIS-u bilo obrnuto.

To znači da će najverovatnije Telekom i EPS pripasti demokratama, dok bi DSS i Nova Srbija rukovodile NIS-om i Putevima i Železnicom. Ostala javna preduzeća delila bi se po principu reciprociteta, gde bi se vodilo računa i o interesima G17, kojoj bi verovatno ostala rukovodeća mesta u Aerodromu, PTT-u i Srbija šumama. Ovo je, prema rečima našeg izvora, najverovatniji scenario, koji je odložen za jesen i zbog toga što u samom DSS-u traje borba dve struje oko toga šta im je važnije - NIS ili EPS.

"Te dve struje su oličene u Vladimiru Đorđeviću i Srđanu Bošnjakoviću, direktorima EPS i NIS, iza kojih stoje krupniji igrači, a to su Vojin Lazarević i Dragan Jočić. Po svemu sudeći, Jočićeva struja će izaći kao pobednik, tj. DSS će se opredeliti za NIS. U tom slučaju demokrate su spremne da ih puste da privatizuju ovo preduzeće po svom modelu, a za uzvrat da uzmu EPS", tvrdi naš izvor. Zahtev DSS da se odloži podela javnih preduzeća omogućiće ovoj stranci da započne privatizaciju NIS po modelu koji je donela prethodna vlada, a s kojim se ne slaže DS, kao i da praktično tokom čitave 2007. stranke prethodne vlade (DSS, NS i G17) zadrže kontrolu nad javnim preduzećima.

Inače, sami pregovori o javnim preduzećima obeleženi su brojnim predlozima i kontrapredlozima. Tako je DS prvo predložio da DSS preuzme kontrolu nad upravnim odborima javnih preduzeća, a da se odrekne direktorskih mesta. Takav kontrapredlog stigao je zatim iz DSS demokratama, što su obe strane odbile. Naime, kako tvrdi naš izvor, obe strane znaju da u UO javnih preduzeća (naročito u EPS i NIS) čak četiri člana dolaze iz redova zaposlenih, kojima se može manipulisati. Zato i u DSS i u DS smatraju da je ključno pitanje ko drži direktora i menadžment, dok se upravni odbori tretiraju samo kao dobro uhlebljenje za partijski kadar. Prema onom što je do sada objavljeno, predsednik UO "Jat ervejza" dobija za taj posao oko 60.000 dinara, predsednik UO Aerodroma "Nikola Tesla" - 125.000, a predsednik UO Telekoma - 153.000 dinara, dok su u UO NIS plate i preko 150.000 dinara.

U dosadašnjim pregovorima oko javnih preduzeća dogovoreno je da se mesta u UO dele po sistemu 3-2-1, tačnije tri mesta će imati DS, dva DSS, a jedno G17.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.