Romi najdiskriminisaniji u Srbiji

Izvor: EurActiv Srbija, 11.Dec.2012, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi najdiskriminisaniji u Srbiji

Romi su najdiskriminisanija grupa u Srbiji, a potom slede siromašne osobe, osobe sa invaliditetom, starija lica, žene i pripadnici LGBT populacije, pokazalo je istraživanje CeSID-a predstavljeno 10. decembra u Beogradu povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava. Romi su, prema istraživanju, najmanje prihvatljivi za brak, a ima ih i najviše medju nekoliko hiljada gradjana Srbije koji nemaju rešeno pitanje državljanstva. Zaštitnik gradjana Srbije Saša Janković ocenio je da nema razloga za >> Pročitaj celu vest na sajtu EurActiv Srbija << zadovoljstvo u oblasti ljudskih prava jer se prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite sve više sužavaju, a institucije su sve slabije. U pokušaju da nadju pravdu gradjani se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava u kome je trenutno gotovo 10.000 predstavki koje se odnose na Srbiju što je svrstava na prvo mesto po broju predstavki u odnosu na broj stanovnika.
Opširnije...

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Rome prihvatamo kao komšije, ali ne i za brak

Izvor: Blic, 11.Dec.2012

Romi su najdiskriminisanija grupa u Srbiji, prihvatljivi su kao komšije i kolege, ali ne i kao partneri za brak, pokazalo je istraživanje Cesida. Po stepenu diskriminacije, iza Roma slede siromašni, osobe sa invaliditetom, starije osobe, žene, pripadnici LGBT populacije, verske manjine i osobe zaražene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.