Rokovi za zatvaranje Tribunala ne važe za Karadžića

Izvor: Blic, 24.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rokovi za zatvaranje Tribunala ne važe za Karadžića

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je danas Tanjugu da se rokovi koji su predviđeni za okončanje rada Haškog tribunala ne odnose na naknadno uhapšene begunce, kao što je Radovan Karadžić.



"Tribunal ne bi trebalo da zatvori svoja vrata dok ne procesuira sve optužene, uključujući i Ratka Mladića i Gorana Hadžića", rekla je Jelačić, odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se suđenje Karadžiću i drugim optuženima čiji procesi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u toku ne okončaju do kraja ove godine.

"Konačnu odluku o tome kada će Tribunal okončati rad doneće, svakako, Savet bezbednosti UN", rekla je portparol suda u Hagu.

Jelačić je ukazala da se strategija ispunjenja mandata Tribunala, dogovorena sa Savetom bezbednosti - da se prvostepeni postupci završe do kraja 2008, a žalbeni do 2010. godine - odnosila na u tom trenutku započete postupke.

"Ti rokovi ne odnose se na naknadno uhapšene begunce", tvrdi Jelačić.

"I pre ovih poslednjih hašenja (Stojana Župljanina i Karadžića), Tribunal i njegovi čelnici počeli su da rade sa Savetom Bezbednosti na pronalaženju mehanizma koji će ostati da završi ona suđenja koja nisu obuhvaćena prvobitnim rokovima", ukazala je Jelačić i naglasila da se "ne može desiti da Tribunal zatvori vrata u sred nekog suđenja".

I u haškom Tužilaštvu navode da za sada nema indikacija o zatvaranju Haškog tribunala pre nego što okonča svoje postupke i ukazuju da se čeka rezolucija Saveta bezbednosti kojom će biti određen tačan datum kada će Tribunal zatvoriti svoja vrata.

Portparol Haškog tužilaštva Olga Kavran takođe je danas objasnila za nacionalnu agenciju da su i sud i Tužilastvo u više navrata ukazivali da će suđenja trajati i 2009, a žalbeni postupci i tokom 2011. godine, zalažući se za produženje mantada Tribunalu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hag će raditi dok se sve ne završi

Izvor: RTV Pink, 24.Jul.2008

Rokovi za zatvaranje Tribunala ne važe za Karadžića . . . Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da se rokovi koji su predviđeni za okončanje rada Haškog tribunala ne odnose na naknadno uhapšene begunce, kao što je Radovan Karadžić. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.