Rođena devojčica teška 340 grama

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođena devojčica teška 340 grama

Sićušni zamotuljak se privija uz majčine grudi. Tako može da čuje otkucaje njenog srca, da oseti poznat miris i nežan dodir. Preko kanile debljine prsta koja joj je uvučena kroz nos beba dobija kiseonik, a zavoji je štite od povreda.

Ovo minijaturno ljudsko biće je pravo čudo. Lidija je došla na svet u Lajpcigu, 4. septembra, kada joj je majka bila u 24. nedelji trudnoće. Na rođenju je bila teška svega 340 grama, a dugačka 24 centimetra. Pesnice su joj male kao lešnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a koža gotovo providna.

Lidija je zapravo trebalo da se rodi baš na katolički Božić, 24. decembra, ali pošto se njena majka Jana P. (41) ozbiljno razbolela, lekari su morali da je porode carskim rezom i tako spasu bebu. Zbog izuzetno visokog krvnog pritiska, beba je bila u životnoj opasnosti.

“Beba je bila pothranjena, trebalo je još tada da ima 700 grama”, kaže profesor Ulrih Tome (46) sa Univerzitetske klinike u Lajpcigu.

Danas Lidija ima 60 dana i težina joj se udvostručila. I dalje je priključena na aparate za disanje, a lekove prima kroz sonde uvučene u vene i želudac. Dvanaest puta dnevno dobija sedam mililitara obogaćenog majčinog mleka i spava skoro 20 sati dnevno.

“Ništa ne mogu da obećam”, kaže prof. Tome. “Ali, mala je veliki borac i ja sam optimista.”

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.