Izvor: B92, 06.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođaci na funkcijama-sumnja

Beograd -- Konstitutivna sednica Odbora za rešavanje o sukobu interesa nije ni zakazana, iako je istekao rok za formiranje tog tela.

Pošto je Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je usvojen u aprilu prošle godine, rok za konsituisanje Odbora za rešavanje o sukobu interesa istekao je danas. Međutim, supruga ministra finansija Tatjana Dinkić, reagujući na prilog TV B92, demantuje da bi njena funkcija u Ministarstvu za ekonomske odnose mogla biti predmet interesovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odbora.

Tatjana Dinkić navodi da je ona u državnu upravu došla 1990, odnosno da se u saveznom Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom zaposlila 10 godina pre nego što je njen suprug postavljen na javnu funkciju, a da je na mesto jednog od načelnika sektora u republičkom Ministarstvu za ekonomske odnose došla 2003, posle smene Mlađana Dinkića sa mesta guvernera Narodne banke. Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija", kaže da Zakon ne zabranjuje rođacima, bračnim drugovima ili prijateljima funkcionera da se nađu na položajima u državnoj upravi ili javnim poreduzećima, ali kaže da bi ovakvi slučajevi mogli da budu predmet interesovanja Odbora za rešavanje o sukobu interesa.

"Funkcioneri moraju, kao javne ličnosti, da se pomire sa tim da sama činjenica što njihovi rođaci, prijatelji ili bračni drugovi, obavljaju neke funkcije, može da izazove sumnje u delu javnosti da su na te funkcije došli, ili da su napredovali, upravo zahvaljujući svojoj povezanosti sa funkcionerom. Upravo zbog tih sumnji, koje se neizbežno javljaju, tu je Odbor za rešavanje o sukobu interesa, koji u svakom konkretnom slučaju donosi odluku da li je Zakon prekršen, ili nije", kaže Nenadić.

Odbor, koji još nije formiran, ima rok od 60 dana da propiše obrazac kojim će funkcioneri organa i javnih preduzeća na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou prijavljivati svoju imovinu i interese.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.