Rodić: Sećanje na tragediju Srba u Oluji obavezuje sve nas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2021, 08:29

Rodić: Sećanje na tragediju Srba u Oluji obavezuje sve nas

Sećanje na najveću tragediju, etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj, obavezuje sve nas da uvek pamtimo i podstiče da radimo više i bolje, da se više nikada ne bi desilo da kao država, otadžbina svih Srba, ne budemo kadri da pružimo pomoć našem narodu, ma gde on živeo, istakao je ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

Rodić je podsetio da je u petak, 4. avgusta 1995. u ranim jutarnjim satima započeo najveći egzodus nakon Drugog svetskog rata, koji je sprovela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novoosnovana hrvatska država na delu svoje teritorije, na kojem su oduvek živeli njeni građani Srbi.

Podsetio je da su vojne i policijske snage hrvatske države izvršile brutalan napad na teritoriju tadašnje Republike Srpske Krajine, u čemu su im pomagali pripadnici koje su trenirali instruktori NATO-a,

Egzodus koji Evropa nije videla od Drugog svetskog rata na svojoj teritoriji, imao je za posledicu nasilno proterivanje preko četvrt miliona Srba iz hrvatske države.

Rodić je ukazao i da je operacija "Oluja" u prvostepenoj presudi Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ocenjena kao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja Srba iz RSK i Hrvatske, ali da je takva kvalifikacija izostala u postupku po žalbi koji se odvijao bez prisustva javnosti u tom sudu.

Rodić je poručio da Srbija i RS, svi građani, nikada neće zaboraviti stradanje svojih sunarodnika, jer se do danas, ni posle 26 godina, još uvek ne zna sudbina 1.853 Srba koji su u ovoj zločinačkoj akciji nestali.

Podseća da je u akciji uništeno više od 25.000 kuća, domova Srba u kojima su živeli još od vremena kada je Austrija stvarala srpsku Krajinu.

"Sećanje na najveću tragediju koja je po etničkom osnovu sprovedena obavezuje nas na sećanje, na večno pamćenje i podsticanje da radimo još više i bolje, da se više nikada ne bi desilo da kao država, Srbija, kao otadžbina svih Srba, ne budemo kadri da pružimo pomoć našem narodu ma gde on živeo", istakao je ambasador Rodić.

I to, kako kaže, na isti način kao što to čine veliki i moćni, ali rukovođeni istim principom - briga o svakom svom građaninu, ma gde on bio.

"Zato je i Srbija danas prepoznatljiva, u Evropi i svetu, po rezultatima koji zadiviljuju u ekonomskom smislu, u zapošljavanju, po miru koji vlada na ulicama i po finansijskoj stabilnosti koja iz dana u dan privlači investitore iz celog sveta", rekao je Rodić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.