Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roan doneo teme za sledeću rundu

Priština -- Zamenik specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova, Alber Roan boravi u Prištini.

Roan je juče u Prištinu doneo dokument koji bi trebalo da bude osnova za razgovore o decentralizaciji, odnosno pitanja na koje treba da se odgovori na sledećem sastanku u Beču 3. aprila. Prema saznanjima B92, u dokumentu se traže dodatna objašnjenja za strukture i organe koje bi trebalo da se uspostave u oblastima naseljenim srpskim stanovništvom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U dokumentu se isključuje mogućnost da se problem juga Srbije povezuje sa Kosovom, jer kako se navodi jug Srbije nije u mandatu Ahtisarijeve kancelarije. Što se tiče ljudskih i manjinskih prava, u dokumentu se predlaže da bi za Kosovo, ukoliko dobije nezavisnost, najbolje rešenje bilo da sledi primer ostalih bivših jugoslovenskih republika, odnosno da prihvati sve već postoje međunarodne sporazume koji se odnose na tu oblast.

Roan sa predsednicima severnokosovskih opština

Alber Roan predstavio je danas predsednicima tri opštine na severu Kosova dokument koji će biti osnova za nastavak pregovora o decentralizaciji vlasti u pokrajini, početkom sledeće nedelje u Beču.

Roan je nakon razgovora sa predsednicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić rekao da su glavna tema bile kompetencije koje buduće opštine na Kosovu treba da dobiju. "Bilo je reči i o saradnji između opština sa većinskim srpskim stanovništvom sa Beogradom", rekao je Roan. On je kazao da nije realno da sever Kosova dobije autonomiju unutar Kosova.

Predsednici tri opštine saopštili su da predlozi koje su od Roana čuli i videli u dokumentu, koji im je dostavio, neće zadovoljiti želje Srba i njihovu stranu u pregovorima. "Ne možemo prihvatiti da ono što smo od 1999. godine sačuvali u srpskim sredinama - institucicionalnu vezu sa Beogradom, sada prebacimo na Prištinu. Nećemo prihvatiti da sudstvo i policija ne budu pod ingerencijom opština i da se sve oslanja na centralnu vlast na Kosovu", rekao je Slaviša Ristić i dodao da to prejudicira konačni status Kosova.

Ristić je naglasio da ukoliko rešenje bude nametnuto i Kosovo bude nezavisno, Srbi to neće prihvatiti. "Međunarodnoj zajednici poručujemo da ukoliko se to desi, Srbi neće napustiti Kosovo, ali da to rešenje neće ni prihvatiti. Nezavisno Kosovo neće biti država za Srbe. Ne želimo podelu, ali ako bude nezavisno, međunarodna zajednica će Kosovo sama podeliti', rekao je Ristić.

Jedan od članova beogradskog tima Marko Jakšić kaže da je predlog međunarodne zajednice neprihvatljiv za Srbe jer prejudicira konačan status Kosova. "Predviđa, pre svega, ukidanje svega što Srbi imaju danas, to znači sve veze u pogledu školstva, zdravstva, i pokušava od Kosova da napravi posebnu državu. Srbi moraju da se odreknu svojih penzija, da ne mogu maltene da uče na svom jeziku, da ne mogu da se leče u Beogradu. To je na neki način putokaz Srbima da za njih nema prostora na Kosovu i Metohiji. Sve ono što je Albanska strana tražila to je UNMIK-ova administracija samo prepisala", kaže Jakšić. On smatra da bi ipak trebalo nastaviti pregovore o budućem statusu i insistirati na boljim rešenjima za Srbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.