Izvor: B92, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roan: Bez nastavka pregovora

Beograd -- Alber Roan odbacuje mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, kaže da će biti konsultacija.

"Imali smo godinu dana pregovora. Pregovori nisu doneli ništa novo i razgovori neće doprineti nikakvom napretku. Možemo godinama da pričamo i ništa ne bismo postigli. Dosta je s razgovorima, sada je vreme za odluke", kaže zamenik izaslanika UN za status Kosova. Roan navodi da je predlog Martija Ahtisarija jedino održivo rešenje kosovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema i jedino rešenje koje može da se realizuje.

Marti Ahtisari je u izveštaju SB UN preporučio nadgledanu nezavisnost Kosova, ali Roan nije mogao da kaže koliko će ona trajati, osim da će "trajati koliko god bude potrebno".

"Glavna svrha civilnog prisustva jeste da garantuje primenu predloga, pre svega onih koji se odnose na srpsku manjinu i druge nealbanske zajednice. To je kriterijum, a kada on bude ispunjen, prestaće mandat međunarodnog civilnog prisustva", rekao je on.

"Revizija mandata međunarodnog civilnog prisustva biće obavljena posle dve godine. To ne znači da će tada sve prestati, ali ćemo tada videti koliko je daleko dogurala implementacija predloga", dodao je Roan.

On je još rekao da je "slična situacija i s vojnim prisustvom, za koje je zadužen NATO, koji će odlučiti kada će kosovske institucije u potpunosti preuzeti odgovornost za bezbednosni sektor".

Roan je odbacio tvrdnje da će Kosovo poslužiti kao presedan za druge konfliktne regione. "Kosovo ne može da bude presedan iz dva razloga. Kombinacija istorije, naročito od 1989. i politike Slobodana Miloševića, vojne intervencije i toga što je osam godina pod administracijom UN ne postoji nigde drugde, ni u jednom drugom konfliktnom regionu", rekao je Roan.

Drugi razlog je, dodao je, taj što će se pitanje Kosova rešavati u UN. "Za to je potreban pristanak Saveta bezbednosti, gde pet članica ima pravo veta. Tu nema automatizma i iako neko Kosovo koristi u debati kao presedan, on u realnosti ne postoji", rekao je Roan.

On je nagađanja da je nezavisnost Kosova nagrada Prištini za progon i zločine nad Srbima odbacio kao "apsolutni nonsens".

"Naprotiv, ako pogledate predlog, on pruža snažne garancije Srbima koje ne postoje nigde na svetu. Međunarodno civilno prisustvo će obezbediti da one budu primenjene u realnosti. Predlog će obezbediti da srpska zajednica nastavi da živi normalno na Kosovu, da oni koji su već tu ostanu, a oni koji su raseljeni da se vrate", rekao je Roan.

"Nadamo se da će nezavisno Kosovo garantovati bezbednost svih zajednica. Međunarodno prisustvo će ostati na Kosovu kako bismo se uverili da se standardi primenjuju", zaključio je on.

"Još uvek se ne zna datum sednice SB o Kosovu"

Mediji ovih dana spekulišu da će prva sednica Saveta bezbednosti UN posvećena razmatranju Ahtisarijevog predloga biti održana 3. aprila. Na toj sednici bi trebalo da prisustvuje i Ahtisari da bi predstavio svoj predlog rešenja za status Kosova.

"Za sada nemamo nikakvu potvrdu ovog datuma. Konsultacije u Savetu bezbednosti o programu za sledeći mesec se, naravno, nastavljaju i Kosovo će biti deo programa, kao i druge teme. Svi misle da će se sednica održati 3. aprila, ali za sada nema potvrde", rekao je portparol izaslanika UN za status Kosova Remi Durlo.

"Čak i ako se datum utvrdi, potrebno je utvrditi i vrstu sednice, a najverovatnije će biti reč o brifingu, odnosno o sednici iza zatvorenih vrata", rekao je Durlo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.