Rizici korupcije u predlogu zakona o udžbenicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizici korupcije u predlogu zakona o udžbenicima

Predlogom zakona o udžbenicima prihvaćene su neke od preporuka Agencije za borbu protiv korupcije, međutim, predložena rešenja i dalje sadrže izvesne rizike korupcije i nedostatke, navodi se u mišljenju koje je Agencija uputila republičkoj skupštini i vladi.

Kako je objavljeno na sajtu Agencije, to telo je izradilo Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona o udžbenicima i uputila ga parlamentu i Vladi Srbije 29. aprila.

Iz Agencije navode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da predložena rešenja i dalje sadrže izvesne rizike korupcije i nedostatke koji se, između ostalog, odnose na nedostatak kriterijuma za odlučivanje, nepostojanje propisanih uslova i kriterijuma za imenovanje članova komisije i davanje ovlašćenja ministru da podzakonskim aktima uredi pitanja koja je, prema mišljenju Agencije, neophodno regulisati zakonskim odredbama.

Otklanjanje identifikovanih nedostataka i rizika korupcije bi, po mišljenju Agencije, doprinelo adekvatnom uređenju te oblasti i prevazilaženju problema koji su se do sada javljali u praksi.

Vlada Srbije usvojila je, na sednici održanoj 9. aprila taj predlog zakona i uputila ga Skupštini Srbije.

Predlogom zakona uređuje se pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i nastavnih materijala i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

Prema obrazloženju, Predlog zakona uvodi nove institute i nove kategorije udžbenika u cilju povećanja kvaliteta i dostupnosti udžbenika svim učenicima.

Agencija za borbu protiv korupcije je od 2012. godine, kada je pripremila i objavila izveštaj sa preporukama za otklanjanje rizika korupcije i unapređenje postupaka odobravanja i izbora udžbenika, u više prilika ukazivala na potrebu izmene pravnog okvira u ovoj oblasti, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.