Izvor: B92, 29.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rim podržava Srbiju na putu u EU"

Rim, Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić danas razgovarao u Rimu sa predsednikom Vlade Italije Romanom Prodijem.

Italijanski premijer Romano Prodi izjavio je danas posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Rimu da će Italija u Savetu bezbednosti UN učiniti sve da se na Kosovu obezbedi sigurnost i zaštita za Srbe. "Želeo bih da iz predloga Martija Ahtisarija može proizaći sigurnost i zaštita za Srbe na Kosovu", rekao je Prodi.

Prodi je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da će njegova zemlja nastaviti da podržava evropsku integraciju Srbije, bez obzira na rešenje statusa Kosova.

"Italija snažno podržava put Srbije ka EU. Podržavamo nastavak Procesa stabilizacije i pridruživanja sa EU. To činimo danas, kao i ranije, i činićemo i u budućnosti, bez obzira na to kakva bude buduća politika i rezultat za Kosovo", rekao je Prodi.

Povodom izjave šefa italijanske diplomatije Masima D'Aleme da Italija podržava nezavisnost Kosova, Prodi je rekao Italija nije promenila stav.

"Promenjeni su uslovi i došao je trenutak da se iznađe rešenje za Kosovo", kazao je italijanski premijer, kao i da "Italija želi da vidi konačno rešenje za Kosovo".

Tadić je rekao da je italijanskom premijeru preneo da je bilo kakva forma nezavisnosti Kosova neprihvatljiva za Beograd.

On je kazao je da je Srbija spremna da se "vrati u svakom trenutku u pregovarački proces kako bi se pronašlo kompromisno rešenje". "Srbija želi rešenje prihvatljivo za obe strane kojim se obezbeđuje evropska budućnost za sve", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je ocenio da su odnosi Italije i Srbije dobri i da dve zemlje imaju "mnogo strateških i infrastrukturnih projekata važnih ne samo za Srbiju, već i za Italiju", ali i da je "veoma važno da Italija i Srbija učvrste strateško političko i ekonomsko partnerstvo".

Predsednik Srbije, u čijoj je delegaciji u poseti Rimu boravio i šef diplomatije Vuk Jeremić, pozvao je italijanskog premijera da što skorije poseti Srbiju.

Italija je do 2008. nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i jedna od šest članica Kontakt grupe.

Tadić: Srbija neće rat, već pregovore

Srbija odbija ugrožavanje svog integriteta, brani se pregovorima, a ne ratom, i veruje da je posle stvaranja proveropske vlade na putu da posle 2012. uđe u Evropsku uniju, izjavio je Tadić za češke Lidove novini.

"Srbija odbija nezavisnost Kosova. Mi iskreno želimo da nađemo kompromisno rešenje. Srbija odbija ugrožavanje svog integriteta, ali to rešenje želimo da nađemo pregovorima, nikako ratom i nasiljem", kaže Tadić.

On je precizirao da je takav kompromis nadzirana autonomija za Kosovo, kada bi "Albanci bili praktično nezavisni", ali bi bili očuvani suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i jake ekonomske veze Beograda i kosovskih Srba.

"Potpuno moguć susret Putina i Koštunice"

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev potvrdio je da je moguć skori susret ruskog predsednika Vladimira Putina sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Aleksejev je takvu izjavu dao novinarima na pitanje da li može da potvrdi informaciju da će se Putin i Koštunica sresti iduće nedelje u Sankt Peterburgu, kako su danas objavile Večerne novosti.

List je objavio da će dvojici državnika biti organizovan susret tokom Jedanaestog međunarodnog ekonomskog foruma, koji se održava od 6. do 8. juna, kao i da se očekuje da će centralna tema biti nastavak pregovora o statusu Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.