Riker naredio vraćanje imovine Dečanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker naredio vraćanje imovine Dečanima

PRIŠTINA - Šef UNMIK-a Joahim Riker izdao je naređenje Skupštini opštine Dečani da pravoslavnom manastiru Visoki Dečani vrati deo zemlje koja mu je davno oduzeta. Rikerova odluka, kako su mediji u Prištini preneli, uznemirila je lokalne vlasti u Dečanima, pošto je imovina na koju specijalni predstavnik generalnog sekretara "cilja", "oduzeta od društvenih preduzeća arbitrarnom odlukom srpskog režima 1997. godine".

Manastir Visoki Dečani je, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podacima Srpske pravoslavne crkve i katastarskim knjigama od pre Drugog svetskog rata, imao 808 hektara poseda, od čega 208 hektara obradive zemlje i 600 hektara šume.

Posle rata ostavljeno mu je svega 60 hektara, od kojih 30 hektara zemlje i isto toliko šume.

Oduzeta je, takođe, kuća sa električnom centralom, koju je manastir izgradio za meštane Dečana, kao i jedan objekat koji je zatim pretvoren u odmaralište, neposredno kraj manastira. Dečanski manastirski posedi nalazili su se u neposrednoj blizini manastirskog kompleksa i na području ondašnjih srezova - podrimskog, đakovičkog, pećkog i istočkog.

U vreme oduzimanja zemlje i šume, manastir nije mogao da bira koje će parcele zadržati, pa mu je u ostavljenih 30 hektara uračunato i 15 hektara u Istiniću kod Dečana, na kojem su već bile podignute privatne kuće.

Isto tako, monasima je ostavljeno devet hektara vododerine pored dečanske Bistrice, umesto 12 hektara plodne zemlje kraj samog manastira, koja je dodeljena pčelarskoj zadruzi iako joj nije bila neophodna, pa je zadruga seljacima tu zemlju davala u zakup.

Dečancima je 1997. godine vraćeno 25 hektara zemlje u blizini manastira. Sa zemljom je vraćena i celokupna nepokretna imovina podignuta na tom zemljištu. Reč je o objektima koje je koristila pčelarska zadruga "Apiko" i omanjem ruiniranom hotelu pod imenom Visoki Dečani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.