Riker imenuje predsednike opština!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker imenuje predsednike opština!

PRIŠTINA - Predstavnici UNMIK-a saopštili su da će šef UNMIK-a, shodno svojim ovlašćenjima, 18. juna imenovati predsednike opština u onim sredinama gde Srbi nisu izašli na izbore.Portparol UNMIK-a Rasel Giki izjavio je KIM radiju da će šef UNMIK-a Joahim Riker, shodno svojim ovlašćenjima, 18. juna imenovati predsednike opština u kojima Srbi nisu izašli na kosovske izbore.

Portparol UNMIK-a je ponovio da će misija UN sarađivati isključivo sa 'legitimnim predsednicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opština, bilo da su to oni koje je postavio specijalni predstavnik generalnog sekretara UN ili su učestvovali na izborima čije je rezultate on potvrdio'.

Predsednicima srpskih opština u Zubinom Potoku, Štrpcu, Leposaviću i Zvečanu 18. juna ističe rok od šest meseci za koliko im je šef UNMIK-a produžio mandat. U Novom Brdu etnički sastav opštine je 50:50, ali je šef UNMIK-a odlučio da gradonačelnik ove opštine bude Albanac, dok su Srbi zadržali većinu odborničkih mesta u Skupštini opštine.

Proces formiranja lokalnih organa vlasti na Kosovu i Metohiji, na osnovu rezultata izbora koje je 11. maja organizovao zvanični Beograd, još je u toku, a konstitutivne sednice su zakazane.

Najstariji poslanik u Skupštini opštine Priština Ljiljana Savić očekuje da će vlast u ovoj opštini biti formirana na sednici koja će biti održana 13. juna u Gračanici.

''Nadam se da će biti saradnje na sednici i da će svi odbornici biti saglasni s predlozima, da će bar trećina odbornika dati slične predloge i da će na osnovu toga biti formirana vlast koja će moći da uspostavi rad prema Zakonu o lokalnoj samoupravi'', kazala je Savićeva.

Građani centralnog Kosova od lokalnih organa vlasti, uglavnom, očekuju posao i bolju infrastrukturu.

Ovlašćenja opština, njihov uticaj na život građana, prostorije u kojima će raditi samo su deo problema sa kojima će se lokalni organi vlasti suočiti odmah posle konstituisanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.