Izvor: B92, 19.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rico: Srbija će ispuniti obaveze

Beograd -- NATO ne sumnja da će Srbija ispuniti svoje obaveze prema Haškom tribunalu, kaže zamenik generalnog sekretara NATO-a.

"Ne sumnjam da i javno mnjenje u Srbiji zna šta je ratni zločin", rekao je Alesandro Minuto Rico tokom predavanja na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije. On je rekao da je saradnja sa Hagom i dalje veoma važno pitanje, koje NATO nije zaboravio.

Srbija je deo Partnerstva za mir, i ta odluka je bezuslovna. Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tome može da koristi sve prednosti koje Partnerstvo nudi, ali mora i da ispuni svoje obaveze, kaže zamenik generalnog sekretara NATO-a Alesandro Minuto Rico.

On je podsetio da su šefovi država članica Alijanse dugo razmišljali pre nego što su na samitu u Rigi pozvali Srbiji u Partnerstvo, iako još nije okončana saradnja sa Tribunalom u Hagu.

"Odluka da se prihvati Srbija, iako Mladić nije u Hagu, posmatrana je iz ugla opšteg interesa koji NATO ima. To je da se ovo područje razvija i da se razvijaju dobri odnosi sa Srbijom", rekao je on.

"Mislili smo da je važnije da se taj signal pošalje Srbiji, ali to ne znači da su druge stvari zaboravljene. Ja sam uveren da će ih Srbija ispuniti", rekao je on.

Svoj optimizam Rico temelji na činjenici da je Srbija dosta uradila na tom polju do sada, ali i na tome da, kako je rekao, severnoatlantske integracije ne podrazumevaju samo vojnu saradnju, već i zajednički sistem vrednosti.

"Znamo za tešku prošlost Srbije, znamo za ratove u prošlosti. To poglavlje se može lako okrenuti, ako se postigne nekoliko stvari", rekao je Rico.

"Ratni zločinac je ratni zločinac, on nije heroj, bez obzira na to kakve su bile okolnosti. Siguran sam da javno mnjenje u Srbiji to razume. Tako da nismo previše zabrinuti, mislimo da će vremenom sve doći na svoje mesto", rekao je on.

Rico je naveo i da je u interesu Srbije i njene stabilnosti da se reši konačni status Kosova i očekuje da će Srbija u tom procesu imati odgovoran pristup.

Milinković: Evroatlantske vrednosti

Rok za inspunjenje obaveze prema Tribunalu ne postoji. Ipak, ukoliko Srbija želi dalje da se približava Alijansi i eventualnom članstvu, moraće da okonča saradnju sa Hagom, kaže i ambasador Srbije u NATO-u Branislav Milinković.

"Partnerstvo za mir bi trebalo porediti, možda, u figurativnom smislu, sa švedskim stolom, na kome vam se nude velike mogućnosti", kaže on.

"Kao što smo čuli ambasadora Rica, saradnja sa Haškim tribunalom će iz perspektive NATO-a biti ispunjavanje tih evroatlantskih vrednosti, na kojima se zasniva Partnerstvo, a ukoliko vas saveznici ne doživljavaju kao nekog ko deli vrednosti evroatlantskog saveza, onda je sigurno da sa tog bogatog prostora i te trpeze mogućih aktivnosti nećete moći sve da koristite", kaže Milinković.

"U tom smislu, ja vidim opasnost, ukoliko ne budemo ispunjavali obaveze vezane za Haški tribunal", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.