Rezolucija Srbije pred Generalnom skupštinom UN 9. septembra

Izvor: Politika, 22.Avg.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija Srbije pred Generalnom skupštinom UN 9. septembra

Rezolucija koju je Srbija podnela podnela posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova naći će se na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 9. septembra, potvrđeno je Tanjugu u srpskoj misiji pri UN.

Srbija je podnela rezoluciju 28. jula, što je učinjeno da bi se, ukoliko bi bila podneta još neka rezolucija o istom pitanju, Generalna skupština UN, prema pravilima procedure, najpre izjašnjavala o srpskom dokumentu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Prema proceduri, usvajanje prve podnete rezolucije značilo bi istovremeno odbacivanje svih ostalih predloga.

Posle Srbije, do sada niko nije podneo nikakvu rezoluciju o mišljenju MSP o Kosovu, potvrđeno je Tanjugu.

Kako sada stvari stoje, o rezoluciji će biti reči u četvrtak 9. septembra, iako postoji mogućnost za pomeranja datuma na 7. i 8. septembar, pošto će na dnevnom redu Generalne skupštine biti još i rezolucija o neširenju nuklearnog naoružanja, zatim, azerbejdžanska rezolucija o Nagorno Karabahu, kao i rezolucija o podizanju nivoa predstavništva Evropske unije u UN, rečeno je Tanjugu.

Utorak i sreda su, inače još jedini raspoloživi slobodni dani za rad UN u toj nedelji, pošto je 6. septembar američki praznik rada, a 10. septembar je kraj Ramazana.

Postoji, takođe, mogućnost da se debata produži i u ponedeljak 13. septembra, ali bi u svakom slučaju sve moralo da se završi do 14. septembra, kada se završava 64. zasedanje Generalne skupštine UN.

U srpskom predlogu rezolucije ističe se da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i Generalnoj skupštini se predlaže da pozove strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu.

Tekst svake od podnetih rezolucija moguće je menjati i dopunjavati amandmanima, ali samo uz saglasnost podnosioca. Sve, ipak, zavisi od dogovora strana.

MSP je 22. jula ocenio je da deklaracija privremenih vlasti u Prištini o nezavisnosti Kosova ne narušava međunarodno pravo, jer ono ne zabranjuje deklaracije.

Posle iznošenja tog neobavezujućeg mišljenja MSP, 22. jula, nijedna država nije priznala jednostrano poglašenu nezavisnost Kosova, i pored toga što su neke od država koje su priznale tu nezavisnost, protumačile odluku suda kao potvrdu legalnosti secesije.

Tanjug

objavljeno: 22/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.