Rezolucija Evropskog parlamenta protivna međunarodnom pravu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija Evropskog parlamenta protivna međunarodnom pravu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je rezolucija o Kosovu i Metohiji, usvojena u Evropskom parlamentu, kojim se članice Evropske unije koje još nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju da to učine, neprihvatljiva za Srbiju, jer je protivna Ustavu i međunarodnom pravu.

"Evropski parlament nije institucija koja je zadužena ispred Unije da se bavi spoljnom politikom. Za spoljnu politiku u EU je zadužen Savet ministara, a u okviru Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postoje zemlje koje priznaju Kosovo, kao i one koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Dakle, mišljenje u EU, u okviru institucije gde to ima pravnu snagu, je podeljeno", naglasio je Jeremić.

On je dodao i da je samo glasanje u Evropskom parlamentu pokazalo koliko je pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije, pitanje oko koga ne postoji slaganje u EU.

Jeremić je ponovio da pristupanje Srbije EU ostaje centralni strateški prioritet za Vladu Srbije, ali je dodao da naša zemlja neće odustati od nastavka borbe svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na KiM.

"Pristupanje Uniji i borba za Kosovo i Metohiju su dva razdvojena procesa i zvanična politika Brisela i Beograda je da su to dva razdvojena procesa. Mislim da je u najboljem interesu mira i stabilnosti, kao i evropske budućnosti celog zapadnog Balkana, da tako i ostane", zaključio je Jeremić.

Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju o Kosovu u kojoj se navodi da "prelazni aranžmani dogovoreni između UN i Vlade Srbije moraju da budu ponovo razmotreni u skladu s razvojem događaja na terenu, jednom kada Euleks postigne svoju punu operativnu sposobnost".

EP je u rezoluciji, takođe, pozvao članice Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.