Izvor: Glas javnosti, 27.Dec.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizor podnosi više od 20 prijava

BEOGRAD - Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je da će biti podneto više od 20 krivičnih prijava protiv korisnika budžeta koji su u 2008. godini kršili zakone.

Sretenović je rekao da će se najveći broj prijava odnositi na kršenje Zakona o budžetskom sistemu i javnim nabavkama i ukazao da ne postoji mogućnost da, zbog zastarelosti predmeta, odgovorni za prekršaje ne budu sudski gonjeni. Sretenović je objasnio da, kada je u pitanju izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i nepravilnosti koje je DRI utvrdio tokom rada revizije, nema zastarelih prijava.

„Ovo govorim zato što je po Zakonu o budžetskom sistemu regulisano da zastarelost nastaje nakon tri godine i da je po Zakonu o javnim nabavkama, za koji smo utvrdili da nije poštovan, predviđeno da te prijave mogu da zastare u roku od godinu dana“, rekao je Sretenović, ukazujući da je nepoštovanje tog zakona regulisano je članom 37 Zakona o budžetskom sistemu. Sretenović je rekao da će u skladu sa tim zakonom i tim članom podneti prijave iz Zakona o javnim nabavkama, za koje se smatra da su zastarele. On je odbacio ranije navode premijera Mirka Cvetkovića da su za propuste koji su navedeni u revizorskom izveštaju o trošenju budžetskog novca u 2008. godini uglavnom odgovorne knjigovođe.

„Mogu da kažem da su pored računovođa, kako ih nazivamo, odgovorne i starešine tih organa, ministri i načelnici pojednih odeljenja“, rekao je Sretenović. Prema tome, kako je naveo direktor DRI, prijave se neće odnositi samo na računovođe, kako se to špekuliše u javnosti. Protiv svih odgovornih, za koje se utvrdi da postoji osnovana sumnja, biće podneta krivična prijava. Inače, od 18 institucija koje je kontrolisala Državna revizorska institucija, samo protiv Uprave carina, Ministarstva infrastrukture i Poreske uprave neće biti podnete prekršajne prijave.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.