Izvor: B92, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Retroaktivno prihvatiti Rambuje"

Banjaluka -- Bivši načelnik DB-a Goran Petrović kaže da bi bilo pametno tražiti retroaktivno prihvatanje sporazuma iz Rambujea.

On je u kolumni u Nezavisnim novinama upozorio da će, u protivnom, za nekoliko godina agencije preneti vest da je Skupština Republike Šumadija, državno-pravni sledbenik Republike Srbije, tesnom većinom od 126 glasova usvojila rezoluciju kojom se Vlada, predsednik i premijer ovlašćuju da pokrenu snažnu diplomatsku inicijativu za naknadno prihvatanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ahtisarijevog plana za rešavanje statusa Kosova.

"Sećate li se konačno i tog Rambujea i znate li šta nam je tada nuđeno i šta smo, baš kao što to i danas činimo, s gnušanjem odbijali", pita Petrović, ukazujući da su Srbiji i tada, baš kao i danas, stizale urazumljujuće poruke iz sveta, koje su bile ignorisane.

I tada su nam, dodaje on, bila predlagana realna rešenja i nuđeni sporazumi, "koje smo mi odbacivali kao ponižavajuće", a danas bismo sve to oberučke prihvatili. "Malo milom, a malo silom, pristali smo na sve ono za šta smo se zaklinjali da nikada nećemo pristati", istakao je Petrović, podsećajući i da Slobodan Milošević "nije hteo da siđe sa vlasti, pa su ga skinuli, nije hteo da da Kosovo, pa su ga sami uzeli".

"Nismo pristajali na okupaciju i prelazak NATO-snaga preko naše teritorije, pa smo prošle godine potpisali baš taj sporazum, negirali smo ratne zločine i ubijanje civilnog stanovništva na Kosovu, a onda smo počeli da vadimo hladnjače s leševima i otkopavamo masovne grobnice usred Beograda, slavili smo ubice, a danas im sudimo i šaljemo ih u Hag", upozorio je on.

Petrović ukazuje i da Srbija danas "opet neće i ne da", iako dobro zna da je svaka sledeća ponuda po nju sve gora i da je cena koju će platiti sve veća", "iako opet ima ponudu i opet nam dolaze ljudi i prenose vrlo jednostavne poruke koje se ignorišu".

"Hoćemo pošto-poto da budemo ponavljači. Pre nekoliko dana državni podsekretar SAD za Evropu Danijel Frid nam je, po ko zna koji put, u ime svoje zemlje poručio: 'U trenucima rešavanja statusa Kosova izbor pred kojim se nalazi Srbija je evropska budućnost ili izolacija'", naglasio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.