Rešiti pitanje izbeglih i raseljenih

Izvor: Glas javnosti, 28.Avg.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešiti pitanje izbeglih i raseljenih

BEOGRAD - Srbija je, sa više od 86.000 izbeglih i oko 205.000 raseljenih osoba, jedina zemlja u Evropi u kojoj ni 14 godina posle rata status izbeglih i raseljenih nije rešen, konstatovano je juče u odvojenim razgovorima srpskih zvaničnika sa visokim komesarom UN za izbeglice Antoniom Guterešom.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ukazao je Guterešu na neophodnost što skorijeg bezbednog povratka svih izbeglih u Hrvatsku i interno raseljenih na Kosovo i Metohiju, kao i da im se >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << omogući korišćenje njihove imovine.

Jeremić i Gutereš složili su se o neophodnosti održavanja Međunarodne konferencije o rešavanju izbegličkog pitanja u regionu, koja bi trebalo da bude održana u Beogradu do kraja godine.

Potredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić upoznao je Gutereša s naporima koje naša država ulaže u rešavanje problema izbeglih i raseljenih i predočio mu spisak problema Srba iz Hrvatske, a koji se odnose na oduzetu imovinu, razorene objekte na teritorijama na kojima nikada nije bilo ratnih sukoba, tajne optužnice i potrage za nestalim Srbima.

U saopštenju sa sastanka navodi se da je Krkobabić istakao da se ovi problemi u Hrvatskoj rešavaju veoma sporo i druga strana odbija da o njima razgovara.

- Srbija je otvorena za rešavanje ovih problema i smatra ih zajedničkim problemima dve zemlje i ozbiljnom preprekom na putu ka EU. Srbija želi da se otvorena pitanja rešavaju uz prisustvo međunarodne zajednice kao garanta da će se dogovoreno i sprovesti - naglasio je Krkobabić.

Gutereš je odao priznanje naporima Srbije u rešavanju problema izbeglih i raseljenih lica. Izrazivši nadu da će se i na hrvatskoj strani naći način za efikasnije i brže rešavanje ovih problema i ukazao da će UNHCR i međunarodna zajednica nastaviti da aktivno pomažu Srbiji u tom procesu.

Antonio Gutereš posetio je juče grob stručnjaka UNHCR koji je izgubio život na radu u Pakistanu Aleksandra Vorkapića i kolektivni centar Krnjača, gde je razgovarao sa predstavnicima udruženja izbeglica i raseljenih, a zatim se sastao i sa osnivačem Humanitarnog fonda Ana i Vlade Divac, Vladom Divcem i ambasadorima zemalja donatora.  

Ovi iz EU kao pravi komunisti, sve neki komesari koji se sastaju sa nasom crvenom bandom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.