Izvor: B92, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rešićemo problem Kosova do juna"

Pariz, Osojane, Priština, Njujork -- Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da veruje da će Evropska unija biti u stanju da reši problem Kosova do juna.

U junu se, inače, završava i slovenačko predsedavanje Uniji. "Važno je da EU pokaže da je spremna da reaguje i da pošalje snažan signal čitavom regionu, a naročito Srbiji, da postoji evropska perspektiva", rekao je Janša u intervjuu nedeljnom izdanju lista "Mond".

Posle najave EU o slanju civilne misije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovo, čemu se Srbija i Rusija protive, Janša je rekao "Mondu" da "u narednim mesecima treba da preduzmemo konkretne mere kako bismo omogućili ovu misiju i da pronađemo načine da doprinesemo ekonomskoj stabilnosti regiona".

On je rekao da "treba obratiti posebnu pažnju na susede Kosova, naročito Makedoniju, u kojoj veliki deo stanovništva čine Albanci".

Janša je ocenio da protivljenje Srbije evropskoj misiji "nije iznenađenje", ali je dodao da ne očekuje da Srbija, kao odgovor, "pokrene vojnu operaciju".

Đelić: Nećemo trgovati Kosovom

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da Srbija neće pristati na nezavisnost Kosova i da njime neće trgovati.

"Nećemo prihvatiti ucene. Pitanje budućnosti Kosova i Metohije i evropske integracije su dva odvojena procesa i status treba da se rešava u Savetu bezbednosti UN", rekao je Đelić u povratničkom selu Osojane, kod Istoka. On je, međutim, dodao da je štetna ideja pojedinaca da Srbija sebe isključi iz Evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, takva ideja ne predstavlja put koji bi Srbiju ojačao, a samo jaka Srbija sa snažnom ekonomijom je sposobna da brani Kosovo i Metohiju.

Čurkin: SB o Kosovu sredinom januara

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin najavio je danas da bi sredinom januara moglo da se održi sledeće zasedanje Saveta bezbednosti UN, koje će biti posvećeno razmatranju rada misije UN na Kosovu i Metohiji.

"Planirano je da tom zasedanju prisustvuje jedan od rukovodilaca iz Srbije", rekao je Čurkin ruskim novinarima u sedištu UN u Njujorku, javio je Itar-tas.

"Evropska unija nije zemlja i ona i da hoće ne može da prizna nezavisno Kosovo i Metohiju, jer nema pravni subjektivitet. Odluka o tome pripada SB pa ne treba vezivati te dve stvari", kazao je Đelić.

On je ocenio da to "nije u interesu Srbije, a ponajmanje Srba koji žive na Kosovu i Metohiji".

Srbima na Kosovu treba evropski snažna Srbija, sa uspesnom ekonomijom, Srbija koja bi bila uvažavana u svetu i slušana u svim forumima od SB do EU, rekao je Đelic.

Potpredsednik Vlade Srbije uručio je meštanima Osojana transportno vozilo, donaciju Vitro grupe vredno 14 hiljada eura, omladinskom centru pet laptop računara, a deci novogodišnje paketiće.

Đelić je obećao da će mladima iz tog dela Metohije pomoći da završe obuku i u svojoj sredini stvore sopstveni informaticki centar.

Čeku: Ne zna se datum nezavisnosti

Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je danas da ne zna datum kada će kosovski parlament proglasiti nezavisnost Kosova, tvrdeći da taj datum ne znaju ni drugi, preneli su prištinski elektronski mediji.

Čeku je ranije više puta javno govorio o terminima kada će Kosovo biti nezavisno, a ovo je prvi put da on ne pominje datum kada bi kosovski Albanci mogli da proglase osamostaljenje.

Prošle nedelje zamenik lidera Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je da je utvrđen datum proglašenja nezavisnosti, ali da se on drži u tajnosti pošto je tako dogovoreno sa zapadnim "prijateljima".

"Znamo datum, ali želimo da budemo obazrivi, diskretni i da ga držimo u tajnosti kao što smo se dogovorili s našim prijateljima", rekao je Ljimaj, čija je stranka osvojila najviše glasova na prošlomesečnim izborima za poslanike Skupštine Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.