Izvor: B92, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rešenje u UN nije jedina opcija"

Beograd -- Nova runda pregovora biće kraj procesa odlučivanja o Kosovu, čiji će status biti rešen na ovaj ili onaj način, kaže Majkl Polt.

Suprotno tvrdnjama srpskih zvaničnika da će se proces odlučivanja o budućnosti Kosova završiti u Ujedinjenim nacijama, Majkl Polt je u oproštajnom intervjuu za B92 pred odlazak iz Beograda rekao da je "takva opcija poželjna, ali nije jedina".

SAD ostaju pri stavu da je nezavisnost najbolje rešenje za budući status Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je odlazeći ambasador SAD.

On je rekao da Vašington ne veruje da nova runda pregovora može biti od velike koristi u procesu, ali je saglasan da se učini i novi pokušaj koji će, veruje, biti i konačni kraj rasprave.

Suprotno tvrdnjama srpskih zvaničnika da će proces odlučivanja o budućnosti Kosova svakako završiti u Ujedinjenim nacijama, američki ambasador kaže da bi takva opcija bila poželjna, ali da nije jedina.

Ambasador Polt kaže da će u narednih nekoliko nedelja, možda i dana, biti rešeno kako će biti vođeni pregovori koji su iz Saveta bezbednosti preneti na Kontakt-grupu.

"Na kraju tog procesa je kraj - odluka o statusu Kosova. Ako to može da se ostvari u Savetu bezbednosti, mi bismo to pozdravili, ako ne može, onda ćemo morati da nađemo drugi način da dođemo do statusa. Na ovaj ili onaj način tražimo odluku o statusu".

Na pitanje da li je alternativa u jednostranim priznanjima nezavisnosti, Polt pojašnjava: "To će biti zajednička akcija svih onih zemalja i naroda koji se slažu o načinu da se krene napred.

Ambasador Polt kaže da SAD i dalje smatraju da je ponuđeni predlog Martija Ahitsarija dobar i da odražava realnost. On insistira da je taj plan podržala većina u Savetu bezbdnosti, generalni sekretar UN, EU i NATO. Srbija i Rusija snose odgovornost što pitanje Kosova još nije rešeno.

"Mi ne pokušavamo da izbegnemo odgovornost. Naprotiv, mi smo uporno pokušavali da predstavimo jednu za drugom rezoluciju u Savetu bezbednosti, izabran je izaslanik Ujedinjenih nacija koga je imenovao generalni sekretar. Njegov izveštaj, kao način da se krene napred, prihvatio je generalni sekretar kao i većina u Savetu bezbednosti", kaže Polt.

"I taj proces je blokiran samo zbog Srbije koja je preko svog opunomoćenika Rusije blokirala usvajanje rezolucije", kaže on.

"Da Srbija preko Rusije nije blokirala rezoluciju, pitanje bi bilo rešeno, završeno, mogli bismo da krenemo napred i da se okrenemo svetlijoj budućnosti za Srbiju i Kosovo, u Evropi i u dobrim odnosima sa SAD", navodi on.

"To smo mi želeli, pokazali smo punu odgovornost, ali je Srbija uz pomoć Rusije blokirala proces", smatra američki ambasador.

Uoči današnje posete ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića američkoj državnoj sekretarki Kondolizi Rajs, Polt kaže da će to biti prilika da dve strane sednu i razgovaraju o tome šta predstoji u poslednjoj fazi pregovora.

Odlazeći ambasador kaže da se nada da neslaganje o budućem statusu Kosova neće pokvariti prijateljske odnose Amerike i Srbije. Na kraju svog mandata odnose dve zemlje Polt ocenjuje sa "4 plus", ali kaže da je svestan da bi, s obzirom na situaciju, Beograd toj saradnji verovatno dao slabiju ocenu.

Intervju sa ambasadorom Poltom možete u celini čitati u rubrici Intervju.

Samardžić: Ružan oproštaj Polta

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je povodom intervjua koji je Polt dao dnevniku Blic, da se američki ambasador ružno oprašta od Srbije: "On, zapravo, žali što nije doneta odluka o nezavisnosti Kosova i Metohije".

Samardžić smatra da se Polt meša u unutrašnje stvari Srbije i čini nedopustiv gest za jednog ambasadora.

"Ako sudimo po porukama u intervjuu, odnosi Srbije i SAD su došli na najniže grane od 2000. Samo pretpostavljam da taj intervju ne odražava stav SAD prema Srbiji danas, jer ako je tako, to je za žaljenje", kaže on.

"U svakom slučaju, Polt pred odlazak, ipak, snosi odgovornost za takav stav prema Srbiji i za vrlo ličan i negativan odnos prema zemlji u kojoj je bio ambasador", kaže Samardžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.