Rešenje odnosa BG-PR samo dijalogom

Izvor: B92, 28.Jul.2012, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje odnosa BG-PR samo dijalogom

Beograd -- Trajno i održivo rešenje za odnose Beograda i Prištine može se pronaći isključivo kroz politički dijalog, ocenio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

On je dodao da su se svi drugi načini pokazali manje produktivnim i nezadovoljavajućim.

"Želimo da buduća administracija ima što opipljivije rezultate i po pitanju evropskih integracija, ali i po pitanju napretka u razgovorima između Beograda i Prištine", rekao je Đurić u intervjuu Tanjugu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Savetnik predsednika je poručio da je pre ispunjenja tih ciljeva neophodno da se postigne najširi mogući društveni konsenzus o kosovskoj strategiji koji će potom dati odgovor na sva suštinska pitanja - kakav će biti format dijaloga i hoće li i na koji način UN učestvovati u dijalogu, koga će Beograd delegirati na čelo tima za pregovore, s kim su sprske vlasti spremne da razgovaraju u Prištini...

"Za nas je veoma značajno da u zemlji postignemo konsenzus o formatu političkog dijaloga između Beograda i Prištine. Važno nam je da u tom procesu učeštvuju svi značajni društveni akteri i da ishod tog procesa bude rešenje koje će biti prihvatljivo sa aspekta našeg državnih i nacionalnih interesa", kazao je Đurić.

U ovom trenutku jedino je izvesno da će se ići ka podizanju dijaloga na viši polititički nivo, naveo je Đurić i dodao da stoga Predsedništvo Srbije nije skoncentrisano ni na kadrovska rešenja za novi begoradski tim u dijalogu sa Prištinom niti na sagovornika, već isključivo na konsenzus koji bi, "kada politički dijalog počne trebalo da omogući ostavranje interesa Srbije".

"Pre svega to su opstanak našeg stanovništva, opstanak naše državne teritorije, očuvanje naših Ustavom garantovanih interesa i tome je posvećen celokupan državni vrh", precizirao je Đurić koji nije želeo da komentariše ni navode da bi on lično mogao da bude na čelu novog tima za dijalog sa Prištinom.

Taj tim, kako su se u razgovorima sa međunarodnom zajednicom obavezali predstavnici novog državnog vrha Srbije, već u startu radiće na primeni svih dogovora koje je prethodni tim postigao u Briselu, a to će, prema Đurićevim rečima, značiti suočavanje sa "veoma teškim nasleđem".

"Postoji veliki broj tih takozvanih kaučuk paragrafa, koji dovode do različitih tumačenja. Mi treba da u interesu zemlje pronađemo rešenje koje će zadovoljiti naše državne i nacionalne interese, a koje neće ugroziti našu poziciju u političkim pregovorima, kao ni našim daljim državnim planovima i aspiracijama", ukazao je savetnik predsednika Srbije.

Upitan kako će izgledati primena spornih dogovora poput dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine koji je evidentan primer različitog tumačenja Beograda i Brisela, Đurić je rekao da postizanje političkog konsenzusa u Srbiji upravo predviđa i podrazumeva postizanje saglasnosti o odnosu prema svim najvažnijim pitanjima u vezi sa tehničkim i političkim pregovorima.

"Kad imate ovako složeno pitanje, strašno je važno da o svim detaljima vezanim za konsenzus, pa i o formatu dijaloga razgovoraju sve strane.

Želja predsednika Nikolića je da u postizanje konsenzusa budu uključeni - ne samo politički akteri, već i intelektualna i akademska javnost, verske zajednice i svi koji znanjem i iskustvom mogu da doprinesu pronalaženju kreativnih rešenja", kazao je Đurić.

Upitan da li je nakon razgovora koje je predsednik Nikolić imao sa najvišim svetskim zvaničnicima i posete lidera naprednjaka Alekdanda Vučića Vašingtonu postalo jasnije šta je to što međunarodna zajednica zahteva od Srbije na Kosovu i Metohiji, Đurić je rekao da je posle tih razgovora "naša strana daleko informisanija nego što je bila kada je reč o pozicijama pomenutih aktera".

"Razgovori su bili vrlo produktivni u smislu informisanja naše strane i međusobnog informisanja o pogledima na dosadašnji tok tehničkih pregovora. Mi sada moramo da se skocentrišemo na iznalaženje unutrašnjeg konsenzusa i na planiranje naših daljih aktivnosti po ovom pitanju", rekao je Đurić.

Na pitanje da li se na osnovu informacija koje su prikupljene u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice može očekivati da Srbija do kraja godine ispuni cilj koji je i nova vlast zacrtala - dobijanje datuma za početak pregovora sa EU o članstvu, Đurić je rekao da sva nastojanja treba usmeriti u tom pravcu.

"Mi moramo da imamo veoma snažna nastojanja da što pre dobijemo datum početka pregovora, ne bih u ovom trenutku spekulisao o datumima, ali moramo da se ponašamo kao da to želimo da postignemo sutra", rekao je on.

Đurić je naglasio da će nova vlast u Srbiji voditi izbalansiranu spoljnu politiku, koja je nacionalno odgovorna, ali koja podrazumeva pruženu ruku za saradnju sa svima u svetu.

"Kada je u pitanju ostvarivanje naših nacionalnih interesa na planu spoljnopolitičkog delovanja i predsednika i vlade najvažnije je davanje punog doprinosa učlanjenju naše zemlje u EU, ali istovremeno i ostvarivanje plodne saradnje sa svim važnim akterima u međunarodnoj zajednici. Taj posao zahteva angažman svih državnih institucija i uveren sam da ni buduća vlada neće štedeti energiju da bismo imali bolje rezultate nego u prethodnom periodu", kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, novi državni vrh želi da uputi jasnu poruku da je fokusiran na "podizanje kredibiliteta zemlje u međunarodnoj zajednici i da će iste poruke o ključnim političkim pitanjima slati na sve značajne adrese u svetu".

Kada je reč o dosadašnjim stubovima spoljne politike, Đurić je najavio preispitivanje rezultata rada ljudi koji su rukovodili administracijom kako u svim, tako i u oblasti spoljne politike.

On je ponovio da spoljna politika zemlje mora da bude zasnovana na državnim i nacionalnim interesima i dodao da vođenje takve politike znači i dobre odnose u regionu.

Podsetio je da je već u prvih 50 dana od stupanja novog predsedništva na dužnost imao veći broj bilateralnih susreta sa predstavnicima zemalja regiona u izuzetno pozitivnoj atmosferi.

"U razgovorima sa predstavnicima zemalja u regionu preovladavao je prijateljski ton i međusobno razumevanje. Imamo sve preduslove da u budućnosti imamo bolje regionalne odnose nego što smo imali do sada. Razgovaramo nikada iskrenije i nikada otvorenije, dakle bez lažnih osmeha i tapšanja po ramenu", naveo je Đurić i ocenio da to ukazuje da će trend razvoja međunarodnih odnosa biti nastavljen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.