Izvor: B92, 06.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rešenje krize u SCG izbori"

Beograd -- Ministar pravde Zoran Stojković smatra da rešenje izborne krize na nivou državne zajednice treba tražiti u raspisivanju izbora.

Stojković je za podgorički "Dan" rekao da treba da se poštuje Ustavna povelja, kao što je i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku, Havijer Solana, preporučio.

Podsecajući da su neposredni izbori obaveza iz Ustavne povelje, on je rekao da crnogorska vlast "beži od njih" i ocenio da će zajednička država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija i Crna Gora opstati. "Kada se završi posao oko Haga i studije izvodljivosti, slede pregovori o pridruživanju Evropskoj, uniji koji će učvrstiti državnu zajednicu", ocenio je Stojković.

Brisel pomaže u razgovorima

Svetozar Marović najavio je da bi uskoro, uz posredovanje Brisela, mogao biti postignut sporazum Beograda i Podgorice.

"Uveren sam da ćemo biti u prilici da veoma brzo izađemo sa sporazumom Beograda, Podgorice i Brisela u vezi sa nekim otvorenim pitanjima funkcionalnosti državne zajednice", rekao je predsednik SCG, a prenose mediji u Podgorici.

Marović je to rekao govoreći o razmimoilaženjima oko održavanja neposrednik izbora za parlament SCG, ali nije precizirao o kakvom je sporazumu reč.

Marović je izrazio očekivanje da će Brisel pomoći u evropeizaciji SCG u 2005. godini, navodeći primer Slovačke. On je rekao da bi u međuvremenu trebalo tražiti sporazumno rešenje za prevazilaženje otvorenih pitanja u državnoj zajednici, navodeći kao primer mandat poslanika u Skupštini SCG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.