Rešenja nema ni bez SAD, ni bez Nemačke, ni bez Rusije

Izvor: B92, 10.Sep.2018, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rešenja nema ni bez SAD, ni bez Nemačke, ni bez Rusije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Ronom Džonsonom, američkim senatorom i predsedavajućim Komisije za državnu bezbednost.

Vučić je rekao da je senator Džonson "uvek želeo da čuje šta Srbi imaju da kažu i zalagao se za mir na Balkanu i trudio se da svojim autoritetom, znanjem i prisustvom doprinese stvaranju kompromisnog rešenja između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine".

Predsednik Srbije rekao je da je sa američkim ambasadorom razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i o unapređenju bilateralne saradnje Srbije i SAD.

"Želim da se zahvalim predsedniku Trampu, potpredsedniku Pensu i senatoru Džonsonu što hoće da čuje stav Srbije i Beorada, nemamo uvek iste stavove i misljenja, ali o tome razgovaramo, trudimo se nadjemo zajedničke imenitelje po svim važnim pitanjima i da prevazijemo barijere i teškoće, da napravimo sve bolje odnose izmedju Srbije i SAD", rekao je Vučić na konferenciji za štampu i dodao:

"Upoznao sam senatora i sa situacijom na KiM i rekao da bi bilo važno kada bismo imali više pomoći iz regiona i sveta, da čuju šta se govori, a ne da se izvlači iz konteksa".

Odgovarajući na pitanja novinara o postizanju sporazuma Beograda i Prištine, Vučić je rekao:

"Mislim da nema rešenja ni bez SAD, ni bez Nemačke ni bez Rusije. Bilo kakav sporazum je veoma teško, užasno teško, gotovo nemoguće postići, ali treba da damo sve od sebe. Ako bi se tako nešto kojim slučajem dogodilo onda bi bilo veoma važno da sve velike sile to podrže. Mislim da velike siile pre svega treba da podstaknu razgovore".

On je naglasio da je Rusija "uvek bila na našoj strani".

"Rusija je dosad uvek bila na našoj strani, na strani međunarodnog prava, isto kao što su SAD i Nemačka mislile da su na strani međunarodnog prava kada je reč o priznanju kosova. Zato nam je i potrebno rešenje kojim ćemo i jedni i drugi biti podjednako nezadovoljni ili bar malo zadovoljni", zaključio je Vučić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Džonson uvek bio spreman da sasluša šta imaju da kažu i Srbi i Srbija

Izvor: Blic, 10.Sep.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras, posle sastanka sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, da veruje da će Srbija uspeti da izgradi sve bolje odnose sa SAD.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.