Izvor: B92, 14.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reorganizacija Vazduhoplovstva

Beograd -- Vazduhoplovstvo Vojske Srbije biće reorganizovano u narednih godinu dana.

Predviđeni su formiranje dve vazduhoplovne baze i ukidanje sedam eskadrila i svih jedinica ranga brigade i puka. Vazduhoplovne snage imaće 204. avijacijsku bazu u Batajnici i 98. u Kraljevu, a vojska će koristiti i aerodrom u Nišu. Broj lokacija na kojima će biti razmeštene jedinice avijacije sa 21 biće smanjen na 15.

Dosadašnji 204. lovački puk, čije su eskadrile više od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pola veka branile Beograd, više neće postojati, a od upotrebljivih aviona tog puka biće formirana jedna lovačka eskadrila.

Avioni i helikopteri 890. mešovite helikopterske eskadrile i 677. transportne avijacijske eskadrile ubuduće će činiti jedinstvenu transportnu eskadrilu, dok će Vazduhoplovno-opitni centar biti rasformiran, a ljudstvo i tehnika pridodati Tehničko-opitnom centru.

Dosadašnja 126. brigada Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, biće preformirana u Centar VOJIN, radi lakše integracije sa sličnim sistemima susednih država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.