Ren pozdravio napredak integracija zapadnog Balkana

Izvor: Blic, Tanjug, 03.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren pozdravio napredak integracija zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je danas da će 2009. biti važna godina za evropsku integraciju zapadnog Balkana i pozdravio napredak koji su države u tom regionu ostvarile u prethodnoj godini.



"Ponosan sam što je Evropska unija konkretno doprinela tom uspehu i znam koliko slobodna putovanja i mogućnosti za studiranje u inostranstvu znače ljudima u svakodnevnom životu", rekao je, kako je navela Evropska komisija u saopštenju izdatom u Briselu, evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komesar za proširenje.

U dokumentu koji je usvojila EK o pregledu aktivnosti na zapadnom Balkanu u 2008. i 2009. godini, ističe se da je napredak u liberalizaciji viznog režima, više stipendija za studente i više prilika za istraživanja značajno za politički i ekonomski razvoj država zapadnog Balkana.

Evropska komisija je pripremila više od 90 konkretnih aktivnosti i inicijativa u nizu sektora. Među njima se, pored aktivnosti na liberalizaciji viznog režima, pominju i aktivnosti na podršci civilnom društvu, daljoj regionalnoj saradnji i integraciji u oblasti trgovine, kao i pomoć u suočavanju sa posledicama međunarodne finansijske krize.

Predviđeno je da se sredstva za razvoj civilnog društva utrostruče.

Komisija navodi da je dijalog o liberalizaciji viznog režima sa državama zapadnog Balkana počeo 2008. i dodaje da bi ove godine moglo da se predloži ukidanje viza ako države ispune uslove.

Doneta je i odluka da se u akademskoj godini 2009/2010. stipendira dvostruko veći broj studenata s područja zapadnog Balkana. Za to je predviđen iznos od 20 miliona evra.

Državama zapadnog Balkana biće omogućen pristup u više evropskih programa i agencija, radi bolje saradnje naučnih i obrazovnih institucija. Evropska komisija je saopštila da je prošle godine ostvaren veliki napredak u regionalnoj saradnji, istakavši da je Veće za regionalnu saradnju u potpunosti operativno i da Zona slobodne trgovine od septembra 2008. ima sekretarijat koji funkcioniše.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ren: Važna godina za zapadni Balkan

Izvor: Mondo, 03.Feb.2009

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je danas da će 2009. biti važna godina za evropsku integraciju zapadnog Balkana i pozdravio napredak koji su države u tom regionu ostvarile u prethodnoj godini.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.