Ren i Tadić o Kosovu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Fonet, 12.Feb.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren i Tadić o Kosovu

London -- Komesar za proširenje EU Oli Ren ponavlja da proces evropske integracije Srbije nije vezan za status Kosova.

"Naš cilj je poboljšanje i podrška razvoju socijalne i ekonomske situacije na Kosovu ... Ne želimo da Kosovo postane 'crna rupa'...", rekao je Ren. On je najavio da će tokom godine biti objavljen izveštaj o situaciji na Kosovu. Predsednik Tadić odbacio optužbe prištinskih zvaničnika da Beograd vodi politiku 90-ih.

"Srbija je 90-ih godina vodila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rat na Kosovu, Srbija se suočavala sa strašnim zločinima čije su žrtve bile i Albanci i Srbi", rekao je on i daodao da je Srbija poslednjih godina i meseci pokazala jedan "kvalitetan iskorak" i traga za rešenjem koje nikoga ne ugrožava.

Na pitanje B92 da li se od zvaničnog Beograda očekuje fleksibilniji stav o članstvu Kosova u međunarodnim institucijama, Tadić je odgovorio da se Srbija tome nikada nije ni protivila.

"Srbija ni na koji način ne želi da zaustavi ni proces priključenja Kosova nekim finansijkim svetskim institucijama, jer mi smo kao država u pregovorima o budućem statusu predlagali takvo rešenje za Kosovo i Metohiju. Srbija traga za realističnim rešenjem, ali istovremeno ne odustaje od odbrane svojih legitimnih prava - to je integritet zemlje Srbije. I to je konstruktivan pristup Srbije”

"Kako je predsednik Tadić sasvim ispravno rekao jako je važno da Kosovo učestvuje u regionalnim procesima privredne i političke saradnje i potrebno je da se nađe praktično rešenje kako bi se to ostvarilo”, rekao je komesar Ren.

Jeremić: Odvojeno Kosovo i EU

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da su pitanje rešavanja budućeg statusa Kosova i pristupanje EU dva odvojena procesa i da je to zvanična politika.

On je u intervjuu za BBC rekao da je to "zvanična politika i Beograda i Brisela" i da će Beograd "učiniti sve da tako i ostane". "Ukoliko se Srbiji postavi uslov da prizna Kosovo da bi postigla bilo koji cilj, bio bi postavljen uslov Srbiji da prekrši svoj ustav", dodao je Jeremić.

Podsećajući da je politički uslov za pristupanje Evropskoj uniji puna saradnja Srbije sa Hagom, Jeremić je naglasio da to znači da Srbija čini sve i da glavni haški tužilac Serž Bramerc daje svoj redovni izveštaj.

"Mi smo zadovoljni saradnjom koju imamo sa njim. Važno je da on nastavi da daje redovne izveštaje EU, ali mislimo i da komplementarna njegovom izveštaju može da bude i jedna politička ocena misije koja bi došla iz EU" u Srbiju, rekao je ministar spoljnih poslova.

"Srbija predstavlja ključnu zemlju regiona i, ukoliko je ona na pravom putu, ja sam uveren da je i ceo Balkan sa njom na tom pravom putu", kaže on.

"Ako Srbija posrne ili u njoj dođe do gubitka energije, volje, fokusa, vizije, neće biti moguće zaokružiti proces integracije Balkana u EU, a samim tim ni proces ujedinjenja Evrope", zaključio je Jeremić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nećemo odustati od EU

Izvor: Kurir, 12.Feb.2009

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić poručio je da će Srbija nastaviti bliske konsultacije s relevantnim faktorima o članstvu u EU, što je njen strateški cilj od koga nikada neće odustati. Jeremić je rekao da je izuzetno važno da proces evropskih integracija bude interaktivan i...

Nastavak na Kurir...

Evropska unija - strateški cilj Srbije

Autor: KGBlog, 12.Feb.2009

Danas kada se diplomatskim sredstvima borimo za očuvanje državnog i nacionalnog interesa, Srbija u spoljnopolitičkom smislu ima tri prioriteta: . . odbranu ustavnog poretka koji je ugrožen, ubrzavanje procesa evropskih integracija i poboljšanje dobrosusedskih odnosa u regionu - istakao je Vuk Jeremić...

Tadić odbacuje optužbe Prištine

Izvor: EMportal, 12.Feb.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio danas optužbe prištinskih zvaničnika da Beograd vodi politiku devedestih i rekao da Srbija ni na koji način ne želi da zaustavi proces priključenja Kosova nekim međunarodim finansijskim institucijama.

Nastavak na EMportal...

Tadić odbacuje optužbe Hašima Tačija

Izvor: RTS, 12.Feb.2009

Srbija odbacila optužbe Prištine da, u procesu rešavanja kosovske krize, nastavlja politiku Slobodana Miloševića. Tadić: Nije tačno. Tragamo za rešenjem koje nikoga ne ugrožava. Tači: Srbija ima "šovinistički" pristup Kosovu...Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je optužbe prištinskih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.