Ren: Za 2 dana - 20 godina unazad

Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Za 2 dana - 20 godina unazad

Nikolić kao vremeplov: Oli Ren (FoNet, arhiva)

Beograd -- Oli Ren kaže da je izborom Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbija "u dva dana otišla 20 godina unazad".

Komesar Evropske unije za proširenje je, nakon sastanka u Zagrebu sa predsednicom Hrvatske narodne stranke Vesnom Pusić, izjavio da veruje srpskom predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i demokratskim snagama da će uspeti da se okrenu od nacionalističke prošlosti i usmeriti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se prema evropskoj budućnosti.

Vesna Pusić je ujedno i potpredsednica Evropske liberalno-demokratske i reformske stranke, čiji je član i Ren.

"Verujem demokratskim snagama u Srbiji da će preuzeti odgovornost i sastaviti vladu do 15. maja", objasnio je Ren, a na pitanje novinara šta ako se to ne dogodi, odgovorio je da ta opcija uopšte nije privlačna i da niko ne želi da se vrati u prošlost.

Ren je rekao da je pratio raspravu u Skupštini Srbije i da se osećao kao u nadrealnoj, ali opasnoj, vremenskoj mašini, "pogotovo slušajući Tomislava Nikolića koji se vratio na retoriku iz perioda Slobodana Miloševića".

Oni koji su izabrali Nikolića za predsednika Skupštine trebalo bi da se zapitaju da li je to volja birača u Srbiji, rekao je on.

Ren je ocenio da sitaucija u Srbiji predstavlja razlog za zabrinutost i da može imati i regionalne implikacije.

"Izveštaj EU neće biti pozitivan"

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević kaže da naredni izveštaj Evropske komisije o napretku u Srbiji neće biti pozitivan.

Mišćević je kao razlog navela to što proteklih meseci nije mnogo urađeno na planu reformi. "Potpuno je jasno da ovogodišnji izveštaj za Srbiju ne može biti nimalo pozitivno izabalansiran, što se tiče reformi i odnosa sa EU", rekla je Miščevićeva na stručnoj konferenciji "Evropska politika - prvih 50 godina" u Beogradu.

Ona je, takođe, rekla da se i dalje čeka na potvrdu datuma iz Brisela za parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji.

"Čekam potvrdu tog datuma. Nisam nimalo naivna da tvrdim da je stvar samo tehničke prirode", rekla je Miščevićeva i dodala da je stvar "mnogo dublja" i da se odnosi i na političku situaciju u Srbiji.

Parafiranje tih sporazuma, koje je bilo planirano za 8. maj u Beogradu, odloženo je, kako je tada saopšteno, iz tehničkih razloga.

Tanja Miščević je navela da ništa novo nije učinjeno proteklih meseci u odnosu na prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije, koji je, kako je rekla, bio vrlo pozitivan i pored neispunjavanja političkih uslova, poput saradnje s Haškim tribunalom.

Prema njenim rečima, u proteklih nekoliko meseci parlament nije usvojio nijedan novi zakon, dok je za dobar tempo reformi godišnje potrebno usvojiti oko 40 zakona.

Tanja Miščević je rekla i da od januara ovde godine nije bilo ni sektorskih ni planiranih sastanka Unapređenog stalnog dijaloga Srbije i EU, pošto Srbija nema mnogo toga novog da predstavi zvaničnicima Evropske komisije.

Na skupu, koji je povodom Dana Evrope organizovao privatni Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), ona je rekla da je sasvim izvesno da će u junu Crna Gora potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ocenila da je to dobar razvoj i podsticaj i za Srbiju.

Evropska budućnost i volja naroda

Žozep Ljoveras kaže da evropska budućnost Srbije zavisi od volje njenih građana i odgovornosti političara.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji istakao je na konferenciji "Evropska unija - prvih 50 godina" da rezultati nedavnih izbora u Srbiji pokazuju da je većina građana za reforme i evropske integracije i da Srbija "ima kapacitete za proširenje". On je poručio da je EU "otvorena za zapadni Balkan".

"Proces integracija je otvoren kroz proširenje (Evropske unije) i u tome je značaj za Srbiju", rekao je Ljoveras.

On je naveo da je sada, u uslovima "izvesne neizvesnosti, važno jasno razmišljati o evropskoj budućnosti" Srbije. Ljoveras je podsetio i da su osnovne evropske vrednosti - demokratija, vladavina prava i slobodno preduzetništvo.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović istakao je da je Balkan uvek bio deo Evrope.

"Pokušaj u poslednja dva dana stvaranja antievropske koncepcije je samo jedan incident koji se dogodio", ocenio je Mićunović i poručio da je "Evropa naše ishodište".

On je dodao da su sva ta "skupštinska glumatanja" samo predstava "nečega što je prošlo i što nema snage da živi".

Funkcioner DS-a Goran Pitić je podsetio da je prema istraživanjima javnog mnjenja tri četvrtine građana Srbije opredeljeno za približavanje EU.

Pitić se nada da će u Srbiji narednih dana doći do približavanja političara stavovima građana i da će po strani ostati stranački interesi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.