Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Vladavina prava ključna

Bukurešt -- EU će insistirati, više nego sa ranijim kandidatima za članstvo, da zemlje zapadnog Balkana primenjuju vladavinu prava.

Ovo je u intervjuu Rojtersu kazao evropski komesar za proširenje Oli Ren: "Naučili smo iz prošlog kruga proširenja i sada sa Bugarskom i Rumunijom da, iako je vladavina prava i ranije bila uključena u...politički kriterijum pre početka pregovora, često ostane na poslednjem mestu", rekao je Ren.

"Zaista moramo više da se fokusiramo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na izgradnju (demokratskh) institucija i administrativnih kapaciteta na zapadnom Balkanu", rekao je on na marginama samita šefova država i vlada zemalja članica Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Bukureštu i dodao da ove zemlje moraju da nadoknade mnogo toga.

Ren je rekao da Komisija planira da predstavi širi paket procena i preporuka početkom Novembra svim kandidatima i potencijalnim kandidatima u jugoistočnoj Evropi, sa naglaskom na neophodne pravosudne i administrativne reforme.

"Za Zapadni Balkan 2005. i 2006. godina će biti ključne godine. Na raskršću smo", rekao je Ren.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.