Ren: Vizne olakšice od jeseni

Izvor: Blic, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Vizne olakšice od jeseni

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Briselu da očekuje da će veći deo tehničkih pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom biti okončan pre letnjih odmora, tako da će sporazum moći da bude parafiran u septembru ili oktobru.

"Uskoro ćemo imati nove runde pregovora, te očekujem da će veći deo tehničkih poslova biti završen do letnjih odmora. Očekujem da će SSP biti parafiran na jesen, verovatno u septembru ili oktobru", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je

Ren na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem. Evropski komesar je naglasio da će samo potpisivanje SSP zavisiti od ispunjenja pune saradnje s Haškim tribunalom koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da dovede do hapšenja Ratka Mladića i ostalih haških optuženika. Ren je ujedno i pohvalio akcije Vlade Srbije koje su dovele do nastavka pregovora o SSP.

Jeremić je istakao da Srbija želi da u septembru okonča pregovora, da bi SSP mogao da bude potpisan do kraja godine. On je istakao da je Renu preneo puno opredeljenje Vlade Srbije da nastavi sa saradnjom s Haškim tribunalom do njenog okončanja.

"Nakon toga, moramo da se posvetimo dobijanju statusa kandidata, koje je moguće dobiti do kraja 2008. godine", izjavio je Jeremić.

Rešenje za Kosovo samo u Savetu bezbednosti UN-a

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić složili su se danas da je rešenje za Kosovo i Metohiju neophodno naći u Savetu bezbednsti UN, a da bi svako rešenje van tog tela bilo opasno.

"Rešenje bi trebalo naći u Savetu bezbednosti. Važno je da UN preuzmu odgovornost i okončaju proces", izjavio je Ren, dodajući da "nema potrebe da se traženje rešenja produžava bez potrebe".

Ren je rekao da status Kosova "ne bi trebalo rešavati jednostranim deklaracijama ili jednostranim vetom, već efektnim i odgovornim multilateralizmom" i da to važi, kako je dodao, "za sve članice Saveta bezbednosti". Jeremić je ocenio da je tokom sastanka s Renom došlo do dogovora da je "veoma važno da sve odluke koje su važne za status budu donete u Savetu bezbednosti".

"Sve što bi izlazilo iz tog okvira bi bio jedan izuzetno opasan put", istakao je on i dodao da je Srbija za dalje pregovore i potragu za "uzajamno dobrim rešenjem koje bi moglo da ima stabilizirajući efekat".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.