Ren: Uvažiti korak Srbije ka EU

Izvor: B92, 24.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Uvažiti korak Srbije ka EU

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren (FoNet)

Beograd -- Komesar za proširenje EU Oli Ren izjavio da bi Srbija mogla da ostvari status kandidata za prijem u Uniju u prvoj polovini 2009.

On je naveo da je hapšenje Radovana Karadžića ključni korak u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koji se mora uvažiti. "Mi to moramo da priznamo i da dalje podstaknemo orijentaciju Srbije prema EU", rekao je Ren.

U intervjuu RTS-u Ren je izbegao da direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogovori da li će hapšenje Karadžića biti dovoljno da se "odmrzne" Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i dodao da je odluka sada u rukama članica EU".

"U ime Evropske komisije ja sam rekao da bismo sada želeli da se primenjuje prelazni Sporazum o stabilizaciju i pridruživanju. Međutim, to ulazi u nadležnost zemalja - članica, pogotovo onih koje se tiču trgovine, kao što su trgovinske kvote", kazao je Ren.

Upitan da li očekuje da će među članicama EU biti postignut konsenzus, pre letnje pauze, da primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju može da počne, Ren je rekao da bi neke članice EU želele da vide da Radovan Karadžić bude prebačen u tribunal u Hagu.

"Ja mislim da što se pre to učini, to bolje, jer kada bismo pokrenuli prelazni sporazum, Srbija bi mogla da počne da radi na tehničkim aspektima primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer to je vrlo važan elemenat za odluku o kandidaturi Srbije", smatra komesar za proširenje EU.

Holandija će se suprotstaviti

Holandija bi u Evropskoj uniji mogla vetom sprečiti primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zato što smatra da puna saradnja Beograda sa Haškim tribunalom podrazumeva i hapšenje Ratka Mladića, piše holandski dnevnik "Folkskrant".

"Holandija može uložiti veto na dalekosežnu saradnju EU sa Srbijom, a diplomati očekuju da će to i učiniti", naglašava list.

Prema listu, većina u parlamentu u Hagu podržava stav vlade da za približavanje Srbije EU nije dovoljno ovonedeljno hapšenja Radovana Karadžića.

"Folkskrant" ocenjuje da Holandija, po tom pitanju, "ide ka konfrontaciji sa drugim članicama EU, koje veruju da Srbiju valja nagraditi za hapšenje bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića".

Podsetimo, ministar za evropske poslove u holandskoj vladi Frans Timermans izjavio je da je hapšenjem Radovana Karadžića uspešno završena etapa za Srbiju u dostizanju pune saradnje s Haškim tribunalom, ali je dodao da je za Holandiju ključni dokaz pune saradnje hapšenje Ratka Mladića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.