Ren: Status Kosova na proleće?

Izvor: B92, 13.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Status Kosova na proleće?

Helsinki, Priština, London -- Oli Ren, u ispravljenoj izjavi, očekuje da će utvrđivanje konačnog statusa Kosova uslediti početkom proleća 2008.

Pošto je demantovana prvobitna verzija izjave Olija Rena od jutros, u ispravljenoj verziji agencija Rojters je, pozivajući se na Renovu portparolku, navela da je komesar Oli Ren rekao da očekuje da će se status Kosova rešiti ove zime ili u rano proleće. "Rešenje mora biti nađeno, Sadašnja situacija je neodrživa" rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ren u intervjuu finskim novinama.

Agencija Rojters povukla je ranije danas objavljenu vest da je evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao da je rešavanje pitanja Kosova odloženo do proleća, navodeći da je Ren pogrešno citiran u finskoj štampi. Finski dnevnik "Uutispaiva Demari" je potvrdio da su loše citirali Rena u intervjuu i u kome on navodno kaže da je rešenje za konačni status Kosova odloženo do ranog proleća.

Renova portparolka je rekla da je umesto "odložen do ranog proleća" komesar rekao "rešenje statusa Kosova će biti finalizovano u toku zime ili proleća".

Rojters je naveo da su se šefovi diplomatija EU početkom nedelje neformalno dogovorili da će, ako u Srbiji budu raspisani izbori, izbeći svaku preuranjenu akciju koja bi mogla da izazove reagovanje nacionalista.

Rojters podseća da je Renova najava došla samo dan pošto su u Srbiji raspisani predsednički izbori za 20. januar i ocenjuje da je to "najjasniji znak" da će Evropska unija odložiti donošenje svake odluke o Kosovu tek posle predsedničkih izbora.

Evropske diplomate su saopštile, kako navodi Rojters, da su se šefovi diplomatije neformalo ove nedelje saglasili da će, ukoliko se zvanično odredi datum održavanja predsedničkih izbora u Srbiji, Evropska unija izbeći preuranjene poteze koji bi mogli da osnaže nacionalističke snage u Srbiji.

Britanska agencija dodaje da je planirano održavanje "ključnog" sastanka šefova diplomatije EU 28. i 29. marta u Sloveniji.

Pavlović: Dogovor EU i DS

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Pavlović ocenio je u Kažiprstu Eadija B92 da je između Evropske unije i Demokratske stranke došlo do dogovora da se proglašenje nezavisnosti Kosova odloži do predsedničkih izbora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, EU je bio neophodan neki datum u vezi sa izborima pa je Demokratska stranka odlučila da konačno raskrsti sa politikom natezanja sa DSS-om.

"Ono što je sad tu dodatno ubačeno kao neka vrsta pomoći ili motivacije svih onih koji će podržavati DS ili njenog kandidata na tim izborima je da će najverovatnije biti ponuđeno potpisivanje Ugovora o pridruživanju i stabilizaciji između dva izborna kruga", zaključuje Pavlović.

"Priština će sačekati izbore u Srbiji"

Priština je mnogo pre zvaničnog odlaganja donošenja odluke o statusu Kosova iz Brisela zvanično saopštila da će se na takvu odluku čekati do maja sledeće godine.

Ipak, datum se sada i može pomeriti, smatraju analitičari u Prištini, s obzirom na to da je sada potpuno jasno kada će biti održani izbori u Srbiji.

Na svoju odluku o nezavisnosti zvanična Priština će, nakon raspisivanja izbora u Srbiji, morati da sačeka još nekoliko meseci.

Tamošnjim pregovaračima to je bilo jasno još pre nekoliko dana, kada su rekli da je rok za takvu odluku maj sledeće godine.

Analitičar iz Prištine Iljir Dugoli kaže za B92 da će odluka o jednostranoj nezavisnosti najverovatnije biti doneta nakon predsedničkih izbora u Srbiji, ali samo uz uslov da u međuvremenu iz uticajnih zemalja ne stigne poruka o nastavku neke vrste razgovora.

"Vreme rokova je prošlo”

Portparol kosovskog premijera Avni Arifi izjavio je danas da je vreme postavljanja rokova za status Kosova prošlo 10. decembra i da sada treba proglasiti nezavisnost.

Reagujući na izjavu evropskog komesara Olija Rena da će EU odložiti donošenje odluke o statusu Kosova do ranog proleća, Arifi je agenciji Beta rekao da nezavisnost treba da se dogodi što je moguće brže.

"Premijer smatra da je vreme rokova za utvrđivanje statusa prošlo 10. decembra i da je sledeći potez proglašavanje nezavisnosti, što treba da se dogodi vrlo brzo", rekao je Arifi.

"Ja ne vidim bilo kakve mogućnost za veliko nezadovoljstvo. Ipak su albanski političari spremili javno mnjenje da će bilo koja odluka o proglašenju nezavisnosti biti donesena u skladu sa Briselom i sa Vašingtonom. Ja mislim da je Kosovarima jako važan taj kvalitet proglašenja nezavisnosti i priznanje nezavisnost koji treba da usledi, a manje je važan vremenski faktor”, smatra Dugoli.

On navodi i da će nova vlada Kosova ipak biti suočena sa unutrašnjim pritiskom građana na Kosovu.

"Tako da je to jedan važan faktor koji nova vlada i sve institucije treba da imaju u obziru. Ne mogu se oni pozabaviti i razmišljati samo o pritisku koji može doći od strane Zapada za eventualnim odugovlačenjem za mesec, dva li tri, već se mora ozbiljno razmisliti o tom unutrašnjem pritisku. Ali, to, smatram, u obzir uzimaju i zapadne države, baš zbog toga neće biti moguće da odugovlačenja budu jako, jako duga”, naveo je Dugoli.

Inače, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu sinoć je prilikom paljenja svetla na božićnoj jelci najavio vrlo skoru nezavisnost Kosova.

"Ovo drvo je drvo nezavisnosti. Samo nekoliko dana nas deli od konačnog proglašenja nezavisnosti Kosova. To je veoma blizu. Sada čekamo na poslednji blagoslov naših prijatelja, SAD i EU”, rekao je Sejdiu.

Braun: Ulazak Srbije u EU zavisi od Kosova

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je danas da bi namera Beograda da se pridruži Evropkoj uniji mogla da zavisi od prihvatanja prava Kosova da dobije nezavisnost.

"Mislim da dugoročni interes Srbije zaista zavisi od prihvatanja (činjenice) da se rizikuje odnos sa Evropom ako ne možemo da dobijemo rešenje kosovskog problema", istakao je Braun pred britanskim parlamentarcima.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica saopštio je danas da je odgovor premijeru Velike Britanije dao kada je u Skupštini polložio zakletvu na odanost Republici Srbiji i poštovanje Ustava.

"Srbija se ni pod kakavim pritiscima ili još gore u zamenu za nagrade neće odreći svog prava na očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje u njenim međunarodno priznatim granicama", saopštio je Koštunica.

Guldiman: Nezavisnost u januaru

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Tim Guldiman izjavio je danas da će nezavisnost Kosova biti proglašena u januaru ili februaru i ocenio da postoji mogućnost da posle toga dođe do sukoba na severu Kosova.

"Sve upućuje na to da će biti proglašena početkom iduće godine – u januaru ili februaru. Jasno je da će taj korak kosovski Albanci učiniti na osnovu dogovora sa zapadnim partnerima. Ne bi trebalo očekivati da će to učiniti jednostrano, bez priprema sa EU i SAD", rekao je Guldiman u izjavi za VDR.

On je ocenio da postoji veliki pritisak albanske većine da se obezbedi nezavisnost, jer se u njoj vidi rešenje svih kosovskih problema.

"To je nešto kao čekanje na izlazak iz tunela, u nadi da će onda sinuti sunce", rekao je Guldiman.

"Ali, jasno je da nezavisnošću neće biti rešeni stvarni problemi Kosova – pre svega socijalni i ekonomski, a još manje politički."

"I unutar albanske većine, koji će onda možda još više izaći na videlo, i u nacionalnim odnosima, prvenstveno sa srpskom zajednicom, jer je Beograd protiv nezavisnosti. Mogući su tada sukobi na severu Kosova, gde su Srbi u većini", istakao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.