Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Pregovori za desetak dana

Helsinki, Beograd -- Nakon što su u Berlinu rešili pitanje nastavka pregovora Srbije i EU, Boris Tadić i Oli Ren razgovarali su u Helsinkiju.

Evropski komesar za proširenje, Finac Oli Ren, posle razgovora sa predsednikom Srbije, ponovio je da će datum nove runde pregovora biti poznat posle izveštaja haške tužiteljke Karle del Ponte i njene posete Beogradu, a nada se da će ta runda pregovora otpočeti za desetak dana.

Predsednik Tadić je zadovoljan objavljivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavka pregovora sa EU i navodi da je pretpostavka za dalje korake Srbije ka evropskim integracijama dalja saradnja sa Haškim tribunalom.

Tadić je naglasio da će Vlada Srbije i on lično insistirati na potpunoj saradnji sa Hagom.

"Hag nije samo međunarodna obaveza, moramo da završimo tu saradnju zbog nas samih i bezbednosti naših građana", kazao je predsednik Srbije i istakao da je strateški cilj Beograda članstvo u EU.

Oli Ren se nada da će se tehnički pregovori završiti za par meseci, dodajući da je za zaključivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potrebna puna saradnja sa Hagom, koja treba da dovede do hapšenja Ratka Mladića i ostalih optuženih.

Na pitanje da li Srbija radi na hapšenju Ratka Mladića i ostalih optuženih, Tadić je rekao da ne može da potvrdi da je Mladić u Srbiji.

"Mi znamo sve naše obaveze i radimo sve što je u našoj moći. Mi ćemo ih uhapsiti što je pre moguće, ali nemamo dokaza da su oni u Srbiji", rekao je Tadić.

Zajedno na utakmici

Ranije je bilo najavljeno da će na sastanku Tadića sa finskim i evropskim zvaničnicima biti reči o temama vezanim za odnose Evropske unije i Srbije, među kojima su svakako i prekinuti pregovori Srbije i Unije.

Međutim, to pitanje je već rešeno i to tako što je evropski komesar iznenada došao u Berlin i pridružio se nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Tada je Ren objasnio da je odluka o nastavku pregovora doneta posle "opsežne i pažljive procene situacije u Srbiji".

Oli Ren je naveo i da kada pregovori budu otpočeli, biće neophodno nekoliko meseci da se privedu kraju. "Naglašavam da je nužan uslov za okončanje pregovora puna saradnja sa Haškim tribunalom koja bi trebalo da dovede do izručenja i hapšenja Ratka Mladića i drugih optuženih", izričito je rekao Ren.

Inače, Tadić i Ren su zajedno gledali utakmicu Srbija-Finska, u okviru kvalifikacija za fudbalsko Evropsko prvenstvo 2008. U toj utakmici Srbija je pobedila.

Tadić je u ozjavi za B92 iz Helsinkija, posle utakmice, rekao da je utakmica bila dobra prilika da se povežu politički sastanci sa velikim zadovoljstvom.

"Ovo je jedna od pobeda koje nam stvarno trebaju stvarno u narednim godinama. Fantastično", rekao je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.