Ren: O sporazumu posle Bramerca

Izvor: B92, 04.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: O sporazumu posle Bramerca

Beograd -- Za dalje evropske korake Srbije neophodna je jednoglasna odluka svih članica EU, kaže za B92 komesar EU za proširenje Oli Ren.

On je u intervjuu za B92 izjavio da će, posle posete glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca Beogradu, Evropska komisija još jednom razmotriti koliko Srbija sarađuje s tim sudom kako bi bila doneta odluka o mogućnosti primene prelaznog trgovinskog sporazuma. Ren ponavlja da evropske integracije Srbije nemaju veze sa statusom Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Oli Ren je rekao da je hapšenje Radovana Karadžića veliki potez vlasti u Beogradu, koji Evropska unija treba da prizna, ali za dalje evropske korake Srbije neophodna je jednoglasna odluka svih članica Unije.

"Rekao sam u julu i ponavljao nekoliko puta od tada da, prema mom mišljenju, što je i mišljenje predsednika komisije i Evropske komisije, treba da počnemo da primenjujemo prelazni trgovinski sporazum, naročito one njegove delove koji se tiču ekonomije i trgovine", kaže on.

"Pretpostavljam da će Srbija nastaviti da sarađuje sa sudom u Hagu na zadovoljavajući, održiv način kako bi svi preostali begunci bili uhapšeni", kaže on.

"Naravno, kada su u pitanju evrointegracije, u budućnosti moraju da se naprave i drugi koraci, kao što je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u zemljama-članicama, davanje statusa kandidata i otvaranje pregovora o pridruživanju", kaže Ren.

"Govorim o procesu tokom koga očekujemo punu saradnju Srbije sa sudom u Hagu. Naravno, što pre to poglavlje bude zatvoreno, to bolje za Srbiju", rekao je on.

EU i Kosovo odvojeni

Oli Ren ponavlja da su evrointegracije Srbije i pitanje statusa Kosova dva odvojena procesa i u tom smislu naglašava da za dalji put ka Briselu nije uslov prihvatanje misije Euleks i odustajanje od inicijative pred međunarodnim sudom pravde.

"Kao što sam govorio, moj cilj je da se izbegne bilo kakvo povezivanje približavanja Srbije Evropskoj uniji i statusa Kosova. Nadam se da će i ostali to tako posmatrati, ali očito to su političke odluke koje će imati odjeka i srpska vlada je verovatno razmatrala sve rizike koji mogu da nastanu njihovom primenom", kaže on.

Oli Ren je naglasio da je, što se njega tiče, evropska integracija Srbije visoko na listi prioriteta, bez obzira na irsko odbijanje Lisabonskog ugovora i gruzijsku krizu.

I sutra neformalno o Srbiji

Inače, o prelaznom sporazumu sa Srbijom će, između ostalog, biti reči i na sutrašnjem neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u francuskom gradu Avinjonu.

Iako će na dvodnevnom sastanku dominirati tema odnosa EU i Rusije u svetlu sukoba oko Južne Osetije, ministri će razgovarati i o Srbiji.

Zbog neformalnog, takozvanog Gimnih formata sastanka, ministri neće usvajati nikakve odluke, tako da će eventualna odluka o "zelenom svetlu" sačekati formalni sastanak Saveta ministara, zakazan za 15. septembar u Briselu.

Do tada bi ministrima svoj izveštaj mogao da podnese glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc posle posete Beogradu 10. i 11. septembra.

Štajnmajer i Jeremić u Berlinu

Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer kaže da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

On kaže i da je Srbija pokazala jasnu spremnost da sarađuje sa Haškim tribunalom. Posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Berlinu, Štajnmajer je rekao da je hapšenje i izručenje Radovana Karadžića vidljiv pomak u saradnji sa Tribunalom.

On očekuje da će glavni tužilac Serž Bramec posle posete Beogradu podneti pozitivan izveštaj o saradnji Beograda i Haškog suda.

Jeremić je rekao da Srbija ima snažnu podršku u procesu ubrzavanja evropskih integracija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.