Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Neuspeh na Kosovu plaća Evropa

Berlin -- Oli Ren upozorio da cenu neuspeha u rešavanju statusa Kosova ne bi platili Rusija i SAD, već Evropa.

"Ni Rusija ni SAD nisu tako direktno pogođene onim što se dešava na Balkanu kao što smo mi Evropljani. Evropa će biti ta koja će platiti cenu ukoliko propadne statusni proces o Kosovu", izjavio je evropski komesar za proširenje juče u Berlinu.

"Kosovski status ne bi trebalo rešavati jednostranim deklaracijama ili unilateralnim pretnjama vetom, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << efektnim i odgovornim multilateralizmom. Održivo rešenje najbolje se postiže procesom kojim se može upravljati i koji je multilateralan", rekao je Ren.

Ren je kazao da je teško raditi pod uslovima političke neizvesnosti dok traje proces u Savetu bezbednosti UN.

Evropski komesar je kazao da će Kosovo predstavljati "ozbiljan test za sposobnost EU da se nosi sa bezbednosnim izazovima na svom kontinentu i na svojoj budućoj domaćoj teritoriji".

"Moramo da preuzmemo odgovornost za ovo pitanje jer se radi o budućoj stabilnosti našeg kontinenta i kredibilitetu naše spoljne politike. EU je opredeljena za stvaranje demokratskog, multietničkog i ekonomski održivog Kosova", kazao je Ren.

Ban Ki Mun: Bez odluke o statusu ugrožen napredak

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocenio je u izveštaju, koji će predstaviti Savetu bezbednosti UN u ponedeljak, da postoji opasnost da se ugrozi napredak postignut na Kosovu od 1999. godine ukoliko se ne postigne odluka o statusu pokrajine.

"Ako budući status pokrajine ostane nedefinisan postoji realni rizik da napredak koji su ostvarile UN i privremene institucije na Kosovu počne da se urušava", ocenio je Ban Ki Mun u izveštaju objavljenom na sajtu UN.

On je ocenio da predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija sadrži prave elemente za održivo rešenje za status pokrajine i pozdravio spremnost EU da ima vodeću ulogu u budućom međunarodnom prisustvu na Kosovu, predviđenom Ahtisarijevim planom.

Tadić i Solana sutra o Kosovu i odnosima EU-Srbija

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovaraće sutra u Briselu s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom o Kosovu i Metohiji i najnovijem razvoju odnosa između EU i Srbije, saopštio je Solanin kabinet.

Tadić će se pre toga sastati i s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, s kojim će, takođe, razgovarati o procesu evropskih integracija Srbije.

"Stav je da posebnog stava nema"

Novi stav Slovenije o planu Martija Ahtisarija jeste da Slovenija nema poseban stav, već stav EU.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel danas je saopštio da je Slovenija od 1. jula aktivna članica "evropske trojke", u kojoj su i Portugal i Evropska komisija.

Prema Rupelovim rečima, glavni zadatak Slovenije, u njenom polugodišnjem predsedavanju EU, od 1. januara 2008, biće Zapadni Balkan, a Slovenija ima nameru "da radi kao motor te regije i da će učiniti sve da se taj region što više približi EU".

Odgovarajući na pitanja novinara Rupel je rekao i da Slovenija nema poseban stav u vezi sa Ahtisarijevim planom, odnosno da podrška koju je do sada davala Ahtisarijevom planu nije bio njen, već stav EU.

Rupel je rekao i da će uskoro doći i do korekcija Ahtisarijevog plana, a da bi moglo da se desi da problem statusa Kosova bude i jedan od glavnih zadataka slovenačkog predsedavanja EU.

Najavljujući posetu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića Sloveniji, 16. jula, Rupel je rekao da je s Jeremićem, nedavno u Bratislavi, postigao saglasnost u vezi sa širenjem EU, ali da postoje i pitanja gde saglasnost nije postignuta, aludirajući na pitanje statusa Kosova.

Rupel je dodao da ipak računa na to da će i po tom pitanju doći do približavanja stavova, da ne bi došlo do prevelikih komplikacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.