Ren: Kandidati za EU obavezni na dobrosusedske odnose

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Kandidati za EU obavezni na dobrosusedske odnose

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas da su svi kandidati za prijem u Evropsku uniju "obavezni na dobrosusedske odnose", odgovarajući tako na pitanje nemačkog lista ''Kelniše rundšau'' - da li Srbija može u EU, a da ne prizna Kosovo.

Ren je u razgovoru za nemački dnevnik naveo da unutar Evropske unije i dalje nema konsenzusa o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom.

''Veoma je važno da se Srbiji potpisivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SSP pošalje politički signal za njenu perspektivu. Ispunjenje preduslova se može povezati i sa kasnijom ratifikacijom", rekao je Ren i dodao da, međutim, "EU nije centralizovana država" i da "u ovom momentu nemamo u toj tački konsenzus".

Da li ćemo dobiti taj signal zavisi od članica unije, rekao je Ren, odgovarajući na pitanje da li će pre 11. maja, kada će u Srbiji biti održani izbori, biti potpisan SSP sa Beogradom.

Povodom predstojećih izbora, Ren je naglasio da Srbija treba da donese važnu odluku i da tu EU nema glas, ali da joj nije svejedno, kad je reč o razvoju u budućoj članici.

''Ja se nadam da će se odlučiti za evropsku budućnost. Prema poslednjim anketama, 70 odsto građana (Srbije) je za Evropu. Imam visoko poštovanje za srpski narod, koji ima veliki kulturni i intelektualni kapital'', rekao je Ren.

Na pitanje kako vidi budućnost Kosova, s obzirom na to da ga je 18 članica EU priznalo, a ostale to ne žele, Ren je odgovorio da je EU već objasnila da Kosovo, kao i ceo zapadni Balkan, ima evropsku perspektivu.

Priznanje je stvar članica EU i tu Evropska komisija nema ovlašćenja, rekao je on, dodajući da Kosovo mora da se politički i ekonomski razvija i da se u taj proces ulaže mnogo novca poreskih obveznika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.