Ren: Evropski put Srbije

Izvor: B92, 17.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Evropski put Srbije

Beograd -- EU želi da Srbija izabere evropski put i istovremeno želi da pomogne Kosovu da stane na svoje noge, rekao je Oli Ren. Takav stav podržava nezavisno Kosovo, smatra Koštunica.

"Ukoliko prevaziđe izazove kosovskog statusa i izbora u Srbiji, jugoistočna Evropa ima svetlu evropsku budućnost", rekao je evropski komesar za proširenje u Briselu na konferenciji o civilnom društvu u jugoistočnoj Evropi, koju je otvorio zajedno s američkim biznismenom Džordžom Sorošem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je izjavio danas u Briselu da će, "ako se uspešno prevaziđu pitanja statusa Kosova i demokratske stabilnosti u Srbiji", zapadni Balkan onda imati "blistavu budućnost u Evropskoj uniji".

Kušer: Nema konsenzusa oko SSP-a

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner izjavio je u Strazburu da Evropska unija neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok se ne postigne konsenzus svih 27 zemalja članica.

"Nažalost, nećemo potpisati Sporazum, jer se, kao što znate, tome protive dve zemlje, ali radimo sve što možemo da u narednim danima ubedimo te dve zemlje", rekao je Kušner na konferenciji za novinare posle obraćanja Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Šef francuske diplomatije je, međutim, dodao da se svih 27 zemalja članica EU slažu da treba "pružiti ruku Srbiji".

Ren je, govoreći na konferenciji u Briselu o ulozi civilnog društva na zapadnom Balkanu i u Turskoj, istakao da zemlje zapadnog Balkana, jačanjem reformi, imaju izgleda da ove godine ubrzaju uključivanje u Evropsku uniju.

Evropska unija podržava taj napredak i potpuno je predana evropskoj budućnosti zapadnog Balkana, podvukao je evropski komesar za proširenje.

On je naglasio da je "Srbija glavna za stabilnost i dobre susedske odnose na zapadnom Balkanu".

"Srbija se ponovo približava presudnom opredeljenju na izborima 11. maja i na srpskom narodu je da izabere hoće li se uputiti ka

evropskoj budućnosti ili se izložiti opasnosti samoizolacije", rekao je Ren i izrazio nadu da će se "Srbija opredeliti za Evropu".

Govoreći o Kosovu, evropski komesar je rekao da je "opredeljenost Kosova za demokratsko i multietničko društvo uklesano u nedavno usvojeni ustav".

"Evropska unija podržava Kosovo da stane na sopstvene noge i želi da pomogne Kosovu da ono pomogne samo sebi. To i jeste cilj našeg programa ekonomskog i društvenog razvitka, a to je i zadatak na Kosovu razmeštene misije Evropske unije Euleks", objasnio je Ren.

Koštunica: EU podržava Kosovo

Vojislav Koštunica (FoNet)

Premijer Vojislav Koštunica ocenio je da izjava evropskog komesara Olija Rena potvrđuje da Evropska unija podržava stvaranje države Kosovo, i da stoga niko u Srbiji nema pravo da potpiše bilo kakav sporazum sa Briselom.

"Cenim što je konačno, posle dužeg čekanja, Oli Ren otvoreno saopštio da EU podržava stvaranje države Kosovo i da je EU zbog toga i poslala svoju misiju Euleks na Kosovo. Kažem da cenim što je Ren dao odgovor EU, jer je već postalo neprimereno dalje prikrivati šta je sadašnji stav EU i koji su sadašnji ciljevi Brisela kada je u pitanju Kosovo", istakao je Koštunica.

On smatra da, i pored tog stava EU, Srbija mora najsnažnije da insistira da samo celovita Srbija sa svojom pokrajinom Kosovo može da nastavi evropske integracije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ren: Srbija glavna za stabilnost zapadnog Balkana

Izvor: TV Avala, 17.Apr.2008

Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas u Briselu da će, "ako se uspešno prevaziđu pitanja statusa Kosova i demokratske stabilnosti u Srbiji", zapadni Balkan onda imati "blistavu budućnost u Evropskoj uniji".

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.