Izvor: Blic, 20.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: 2009. - godina Balkana

Evropski komesar za proširenje Oli Ren najavio je da će naredna 2009.godina biti godina Balkana, čak i ako blokada Lisabonskog sporazuma oteža novi talas proširenja Unije, prenose hrvatski mediji.

"Ako u decembru glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc pozitivno oceni saradnju Srbije sa sudom, na snagu bi mogao stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruženju se EU, a realno bi bilo raditi na statusu Srbije kao kandidata pre kraja 2009", rekao je Ren.

Naredna godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će biti godina Blakana, pre svega zbog završetka pristupnih pregovora s Hrvatskom, naveo je evropski komesar.

Hrvatski mediji preneli su delove Renovog intervjua Frans Presu u kojima navodi Hrvatsku kao „najnapredniju zemlju Balkana” i moguću 28. članicu EU i ocene da bi Hrvatska mogla završiti pregovore samo ako Zagreb ispuni sve pristupne kriterijume.

Dve sedmice uoči objavljivanja redovnog godišnjeg izveštaja o napretku Hrvatske na putu prema EU zakazanog 5. novembra, Ren ističe da vlada u Zagrebu mora pojačati napore na području sudstva, pre svega kad se radi o konkretnim i uverljivim merama suzbijanja korupcije i kriminala, a mora dati i zadovoljavajuće planove za restrukturiranje šest hrvatskih brodogradilišta.

Beograd mora da pooštri mere protiv korupcije

Srbija treba da preduzme odlučnije mere u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kako bi privukla dodatne strane investicije, naglasio je juče Ren.

"Hitno treba da se preduzmu drastične mere za popravljanje situacije", rekao je Ren u Briselu, na konferenciji o poslovanju u Srbiji.

Ren je dodao da su "u sadašnjem kontekstu globalnih finansijskih potresa, jačanje vladavine prava i održanje makroekonomske stabilnosti ključni za direktne inostrane investicije i za stvaranje okruženja koje omogućava istinski ekonomski rast".

Komesar EU za proširenje podsetio je da Srbija ostvaruje 56 odsto svoje ukupne trgovine sa zemljama evropskog bloka. Evropska komisija objaviće početkom novembra godišnji izveštaj o napretku Srbije i ostalih zemalja regiona u približavanju Uniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.