Rekonstrukcija vlade: Odgovornost na sunce

Izvor: BKTV News, 09.Jul.2013, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija vlade: Odgovornost na sunce

Ministri u vladi odgovaraju za loš rad svog ministarstva, za pogrešne procene koje su dovele do finansijske, moralne i društvene štete. Sve bi to trebalo da bude u kodeksu rada ministarstava i Vlade Republike Srbije, gde bi premijer, bez obzira na stranačku pripadnost mogao da „otpusti“ svog ministra bez političke „trgovine“ i dogovora s koalicionim partnerima. Ministri su visoki državni službenici i njihov rad je ogledalo određenog resora i javnog delovanja. Na žalost ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u Srbiji se smenjuju samo pod pritiskom lidera vladajućih partija i u dogovoru sa koalicijom, a najmanje na osnovu pritisaka javnosti. Ministri su zaštićeni kao „beli medvedi“, dok im njihove stranke ne daju „crveni karton“.
Poslednji javni skandal sa provaljenim testovima iz matematike za malu maturu, gde je prevareno 70 hiljada đaka, više od 140 hiljada roditelja i milioni evra novca za pripreme, gde je pao ugled škole i autoritet znanja i ocena otvara pitanje javne odgovornosti. Odgovornost se traži na relaciji štamparija „Službeni glasnik“ – Ministarstvo prosvete. Ministar prosvete je kategoričan u dokazivanju svoje nevinosti, jer je, navodno, već otkriveno „sumnjivo lice“ u štampariji „Službenog glasnika“. Ugled male mature je već ukaljan. Uzalud su sve buduće kriptozaštite testova. Javnost više neće imati poverenja u regularnost provere znanja, odnosno postojaće sumnja u kupovinu testova. Upravo zbog toga je moralna i radna obaveza najodgovornijih da časno podnesu ostavku, kako bi sebe zaštitili od onih koji su korumpirani.
Ukoliko ova afera prođe samo sa policijskom istragom i simboličnim kaznama bez državne odgovornosti, ugled prosvete u Srbiji će biti ozbiljno poljuljan. Ispašće da je afera „Indeks“ dečija igra u odnosu na aferu sa krađom testova za malu maturu. Bez odgovornosti otvaraju se vrata neviđene korupcije, zloupotreba u prosveti i drugim delatnostima, i pre svega, ponižavanju i obezvređivanju znanja i učenika. Mnogo više od smene ili lične ostavke ministra i državnih službenika je moralna dimenzija ovog skandala koji govori o teškim devijacijama u društvu koje teži ka uspostavljanju EU standarda. Ako su ministarska mesta vrednija od moralnog prošćenja društva, onda smo mi uveliko u bezizlaznoj situaciji. Ostaje otvoreno pitanje da li je odgovornost ministara teža ili lakša od guranja „Sizifovog kamena“.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.