Rekonstrukcija do kraja meseca

Izvor: B92, 18.Feb.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija do kraja meseca

Beograd -- Vlada Srbije će do kraja meseca biti rekonstruisana, što podrazumeva spajanje ministarstava i manju Vladu, izjavio premijer Mirko Cvetković.

Cvetković kaže da ne vidi prepreku ya to da u rekonstruisanoj Vladi, po koalicionom sporazumu, svoja mesta zauzmu i predstavnici stranke G17 plus.

Vladi su potrebni nova energija i novi ljudi i zato je, kaže premijer, bolje da rekonstrukcija vlade podrazumeva i smanjenje broja ministarstava, a ne samo personalne promene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Konačan dogovor još nije postignut, ali kako je nezvanično saznao B92, trenutno se razmišlja o tome da Vlada umesto 25 ima 17 ili 19 ministarstava.

Javna je tajna da socijlastima nije po volji smanjenje broja ministarstava.Tek kada se bude znalo kako su razpoloženi socijalisti, znaće se za koliko ministara će biti manja vlada, jer DS ne želi da se rekonstrukcijom poremeti odnos snaga.

Za smanjen broj ministarstva biće potrebne "političke vratolomije". Spajanje respora kad njime rukovodi jedna stranka nije problem, ali se postavlja pitanje da li se na primer mogu spojiti ministarstvo nauke, kojim rukovodi DS i ministarstvo prosvete kojim rukovodi SPS.

Podsetimo, Vlada Srbije će u ponedeljak i formalno ostati bez dva ministra pošto bi Skupština Srbije trebalo da konstatuje ostavke Mlađana Dinkića i Verice Kalanović.

U njihove ministarske fotelje trebalo bi da sednu dva nova kandidata iz stranke G17 plus.

URS: Imena novih ministara u sredu

Predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije odlučiće u sredu, 23. februara, o kandidatu za novog ministra ekonomije, umesto Mlađana Dinkića, izjavio je potpredsednik URS Veroljub Stevanović.

Na konferenciji za novinare u Kragujevcu, Stevanović je rekao da on zna ime kandidata za ministra ekonomije, ali da ne može da ga saopšti dok o tome ne bude raspravljalo Predsedništvo URS na sednici koja će biti održana u Kragujevcu.

Stevanović je naveo da URS podržava Vladu Srbiju, ali je naveo da smatra da bi umesto zamene pojedinih ministara bilo bolje rekonstruisati vladu, dodajući da ne podržava ministra poljoprivrede.

On je dodao da će URS na predsedništvu u sredu razmotriti i zauzeti stav o najnovijim dešavanjima u Vladi Srbije.

"Hvala vam puno..."

Osim Mlađana Dinkića, radom ministara iz DS-a nije zadovoljan ni lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, i to radom njih dvojice.

Svojevremeno, on je najavio da će njihova imena reći predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a kako bi demantovao spekulacije da je mislio na Sašu Dragina, Marković je javno, pred novinarima, pozvao ministra poljoprivrede.

Marković: Još nešto, gospodine ministre, da vam kažem. Vi me to niste pitali, a sada slušaju novinari. Ja sam govorio da treba dva ministra da budu smenjena iz Vlade Republike Srbije, i da vam kažem da niste vi na spisku da od ova dva ministra budete jedan koga ću ja predložiti da bude smenjen u narednom periodu

Dragin: Dragane, hvala puno.

Marković: Ne samo zato što ste se vi stvarno mučili da pomognete poljoprivrednim proizvođačima, nego što se ova godina razlikuje od prošle, kada su u pitanju subvencija i pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Dragin: Hvala mnogo, Dragane.

Marković: Puno vas pozdravljam.

Dragin: Sve najbolje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.