Regulisanje finansiranja stranaka

Izvor: B92, 08.Feb.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regulisanje finansiranja stranaka

Beograd -- Predlog Zakona o finansiranju političkih stranaka u četvrtak će se naći pred Vladom Srbije.

Ko sve i kako može zakonito da finansira političke partije u Srbiji?

To bi, bar na papiru, konačno trebalo precizno da se uredi izmenama Zakona o finansiranju političkih stranaka, koje će u četvrtak biti na dnevnom redu Vlade, dok će se Skupština o njima izjašnjavati na prvom redovnom zasedanju, najavljuje za B92 državni sekretar Slobodan Homen.

Dvadeset >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina od uvođenja višestranačja građani Srbije mogu samo da nagađaju ko sve i čijim novcem plaća političare.

Anonimnim donatorima je sada odzvonilo. Tako bar obećavaju autori izmena Zakona o fiansiranju političkih stranaka.

Za nepoštovanje Zakona predviđene su prekršajne, novčane kazne koje se kreću od 200.000 do 2 miliona dinara ali i kazne zatvora u trajanju od tri meseca do tri godine.

Zakon propisuje da se strankama, ako ga prekrše, mogu oduzeti budžetska sredstva, a donacije se uplaćuju preko tekućeg računa.

Jedno istrazivanje Cesida je pokazalo da je za potrebe jedne velike stranke sa razvijenom partijskom mrežom i strukturom, potrebno oko 10 miliona evra godišnje. Prema predatim izveštajima stranaka, njihovi iznosi nisu prelazili tri miliona evra.

U zvaničnim izveštajima stranaka navode se male, nepoznate firme ili članovi najužeg rukovodstva koji daju novac za rad partije.

U tim papirima ipak nema onoga što građane Srbije najviše zanima - da li među donatorima ima i zvučnih imena srpkog biznisa.

Opšte je mesto da domaći bogataši finansiraju političke stranke, ali osim medijskih spekulacija njihova imena i veze koje imaju sa političarima nikada nisu zvanično obelodanjene niti kontrolisane.

Koliko su političke stranke iskrene u želji da obelodane imena svojih finansijera pokazaće rezultati glasanja u Skupštini Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.